Podporu vězněné Savčenkové vyjádřilo devět desítek poslanců

09.03.2016 11:54

Podporu ukrajinské pilotce Nadiji Savčenkové, která je vězněna v Rusku, vyjádřilo prostřednictvím iniciativy opoziční TOP 09 devět desítek poslanců. ČTK to dnes řekla mluvčí strany Martina Macková. Listinu s žádostí o bezodkladné a bezpodmínečné propuštění Ukrajinky na svobodu a s podpisy členů Poslanecké sněmovny už obdrželo ruské velvyslanectví v Praze.

Podporu vězněné Savčenkové vyjádřilo devět desítek poslanců
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Podpisovou akci vyhlásil v úterý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek potom, co v Poslanecké sněmovně neprosadil návrh, aby dolní komora podpořila dopis polských a ukrajinských intelektuálů evropským lídrům, aby se zasadili o propuštění Savčenkové. Zařazení bodu na program nynější schůze vetovala skupina poslanců KSČM.

Listinu podepsalo podle Mackové 91 členů dolní komory. Celkem sice čítá 200 poslanců, v úterý jich ale několik desítek chybělo.

Savčenková na protest proti svému věznění vyhlásila minulý týden hladovku, odmítá přijímat stravu i tekutiny. Její zdravotní stav se podle pondělních informací agentury Unian v souvislosti s tím rychle zhoršuje.

Ruský soud by měl oznámit rozsudek při stání ve dnech 21. a 22. března. Obžaloba navrhla pro Ukrajinku 23 let vězení za vraždu a překročení ruských hranic. Obhajoba, Kyjev a Západ žádají osvobození Savčenkové, odmítající jakoukoliv vinu.

S vlastní iniciativou na podporu Savčenkové přišel taky předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Ohlásil, že napíše dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, v němž se vymezí proti porušování lidských práv a mezinárodního práva v jejím případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…