Podporují terorismus, věrchuška fetuje a doma jim to jde do háje. Zásadní zjištění o zemi, která stojí v centru islámu

25.10.2015 12:31

Všichni stále varují před ukrutnostmi Islámského státu, ale podle britského listu The Independent je pro svět zcela srovnatelným nebezpečím země, kterou si naopak Západ dlouhodobě pěstuje jako svého blízkého spojence. Země přitom šíří islám v jeho militantní podobě po celém světě, dlouho a systematicky. A Západ tomu přihlíží, a naopak se s touto zemí ochotně přátelí a označuje ji za pilíř stability v regionu.

Podporují terorismus, věrchuška fetuje a doma jim to jde do háje. Zásadní zjištění o zemi, která stojí v centru islámu
Foto: Archiv
Popisek: Muslimský uprchlík, ilustrační foto

Komentátorka Yasmin Alibhai-Brownová představuje v The Independent Saúdskou Arábii jako zemi, kde se popravuje v průměru obden. Již brzy zde má být popraven a následně ukřižován mladý muž za to, že se v necelých dvaceti letech účastnil několika protivládních demonstrací. Bloger, vyzývající k demokratizaci země, byl odsouzen k deseti letům vězení a navíc má podstoupit tisíc ran bičem.

Tyto vize může Saúdská Arábie šířit celkem nerušeně po světě. Místní král se přátelí s nejvyššími světovými politiky. Když do Německa dorazila vlna statisíců muslimských běženců, nabídl Berlínu pomoc. Nikoliv ovšem finanční či potravinovou – nabídl, že jeho země zaplatí stavbu dvou set mešit, aby „noví Němci“ měli kde praktikovat svou víru. Navíc podle komentátorky saúdské království stále intenzivněji podporuje islamistické organizace, její armáda se má přímo podílet na bombardování Jemenu, kde již zemřely tisíce civilistů. Západní politici tomu jen mlčky přihlížejí, protože bohatá arabská země je klíčovým dodavatelem ropy a klíčovým odběratelem produkce západních zbrojovek.

Tím spíše západní politiky nevzrušuje brutalita režimu vůči vlastním obyvatelům. Saúdská Arábie prosazuje striktní pojetí islámu, nazývané „wahábismus“. Ten mimo jiné striktně zakazuje pití alkoholu, mimomanželský sex a jakékoliv projevy homosexuálního chování. Tyto prohřešky jsou často trestány smrtí, oblíbené jsou i tresty fyzického znetvoření, například useknutí ruky či nohy (nebo též obojího).

V tomto směru vyznívá pikantně zpráva o „dovolené“ saúdského prince v Beverly Hills. Byl zadržen pro užívání kokainu a vydírání několika služebných. Ty měl pod pohrůžkou smrti nutit, aby přihlížely jeho homosexuálnímu styku s jiným mužem. Vrcholem chování devětadvacetiletého syna nedávno zesnulého krále mělo být to, že se pod podobnými pohrůžkami na tři sloužící ženy dokonce pokoušel vymočit.

Americké noviny doplnily, že člen panovnického rodu si měl pronajmout luxusní rezidenci za 37 milionů dolarů a tři dny tam s přáteli pořádali divokou párty s alkoholem, drogami a ženami. Policie po stížnostech prince zadržela, státní zástupce však obvinění z ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a sexuálního obtěžování shodil ze stolu pro nedostatek důkazů. Princův právník novinářům řekl, že ženám zjevně šlo jenom o to vymámit z prince peníze.

Skandál přichází v nejméně vhodnou dobu. Spekuluje se o puči v saúdské královské rodině, kdy dvanáct potomků zakladatele monarchie chce sesadit vládnoucího panovníka a nahradit jej jeho mladším bratrem. Navíc se stále častěji hovoří o těžkých ekonomických problémech země, které mnoho desetiletí umožňovala život v luxusu těžba ropy. Její ceny se však propadají a úspěch nových paliv, jako je břidlicový plyn, dále oslabují politickou i ekonomickou sílu někdejšího klíčového západního spojence.

Rezervy saúdského státu dramaticky klesají a dojít by mohly již za pět let. Země však nehodlá ustoupit ze svého životního stylu, například letos bylo na oslavu korunovace nového krále rozdáno třicet dva miliard dolarů. Kromě toho země v letošním roce poprvé předběhla Rusko a dostala se na třetí místo na světě ve výdajích na armádu.

Vzhledem k tomu, že se očekává trvalý pokles cen ropy, plánuje prý saúdské království na příští roky výrazné škrty v rozpočtových výdajích. Je však prý otázkou, zda právě to pomůže. Každopádně prý ultrakonzervativní pouštní monarchii nečekají veselé časy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…