Podrobnosti o teroru v Jakartě. Někteří ukazují na ISIL, ale může to být úplně jinak

14.01.2016 13:34

Dnes dopoledne se v indonéském hlavním městě Jakartě udály teroristické útoky velmi podobné těm, které proběhly loni v listopadu. Ve vysoce frekventované čtvrti došlo k přestřelce mezi pěti útočníky a místní policií. Kromě všech útočníků zemřeli ještě dva další lidé. Informují ABC News.

Podrobnosti o teroru v Jakartě. Někteří ukazují na ISIL, ale může to být úplně jinak
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajky na půl žerdi jsou všude

Dnes dopoledne zaútočila v centru Jakarty skupina ozbrojenců granáty a střelnými zbraněmi. Celkem došlo k sedmi explozím z nichž za dvě mohli údajně sebevražední atentátníci. Během jejich útoků zahynuli dva další lidé.

Podle dosavadních vyjádření úřadů je jedním z nich místní policista, jenž zahynul při výbuchu jednoho se sebevražedných atentátníků, a druhým pak měl být údajně občan Nizozemska, to však nizozemské velvyslanectví nepotvrdilo.

Vše se odehrálo na jedné z nejfrekventovanějších ulic v hlavním městě Indonésie, před místním kinem, kde je mimo jiné i budova firmy Starbucks. Ta ve svém oficiálním vyjádření uvedla, že v průběhu útoků byl při výbuchu zraněn jeden zákazník.

Policejní mluvčí však uvádí, že situace je již pod kontrolou. Výbuchy podle nich nebyly způsobeny bombami, nýbrž granáty. Todd Elliot, odborník na terorismus sídlící v Jakartě, uvedl, že podle jeho informací nic nenasvědčuje tomu, že mezi útočníky byli sebevražední atentátníci.

Celý text zde

Prezident Indonésie Joko Widodo se následně v přímém televizním přenosu vyjádřil k těmto nešťastným událostem, které popsal jako „teroristické činy“. „Náš národ a náš lid by se neměl bát, nebudeme poraženi těmito teroristickými činy, doufám, že veřejnost zůstane klidná,“ řekl Widodo. „Všichni truchlíme nad oběťmi tohoto incidentu, také však odsuzujeme tento čin, jenž narušil naše bezpečí a mír a rozšířil hrůzu mezi našimi lidmi.“

Za útoky podle některých zdrojů stojí bojovníci Islámského státu, organizace však na sebe za tento incident nevzala odpovědnost. Podle šéfa zpravodajské služby Sutiyosa však nic nenasvědčuje, že by za tím skupina opravdu stála, dodal ale, že „tohle rozhodně je terorismus“.

Jedna z prvních mezinárodních reakcí přišla z Austrálie, když tamní ministryně zahraničí Julie Bishopová v reakci na dotazy indonéských úřadů, zda do útoků nebyli zapleteni Australané, odsoudila jménem australské vlády tyto útoky a nabídla veškerou podporu Indonésii.

„Myšlenky, modlitby a pevná solidarita Australanů jsou s lidmi Indonésie, kteří se potýkají s teroristickými útoky,“ napsal na twitter australský premiér Malcolm Turnbull.

Útoky následně odsoudily a solidaritu s Indonésií vyjádřily i mnohé další země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…