Podržte se: Ať žádné Syřany nepřijímají, přeje si muslim z Paříže. A další postřehy z ulic města

16.11.2015 12:37

Obavy Francouzů z islámu se po teroristických útocích v Paříži dále stupňují, ale reportérem izraelského deníku Haaretz Anshelem Pfefferem oslovení muslimové z Paříže se odvety neobávají. Někteří z nich dokonce tvrdí, že by Francie neměla přijímat syrské uprchlíky.

Podržte se: Ať žádné Syřany nepřijímají, přeje si muslim z Paříže. A další postřehy z ulic města
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži při teroristických útocích zemřelo 129 lidí. Celé město truchlí

„Naproti restauraci Belle Epoque, kde v pátek v noci zabíjeli islamisté, je pověšen obrázek s nápisem „Válka začala“. O pár ulic dál, na náměstí Republiky, zpívají mladí Francouzi melancholické songy o světovém míru. Ale vedle toho jsou v Paříži také lidé připraveni započít kulturní válku,“ píše v úvodu reportér izraelského listu Anshel Pfeffer a poukazuje na to, že obviňování muslimů a islámu ze strany mnoha Francouzů se není co divit. V zemi totiž žije něco mezi pěti až deseti miliony muslimů. Jejich přesný počet není známý, protože zákony neumožňují získávat informace od lidí týkající se jejich víry. „Teroristické útoky spáchali mladí lidí narození ve Francii, kteří si oblíbili radikální islám; představují pro francouzskou společnost vážnou hrozbu,“ míní Pfeffer.

Po teroristických útocích v Paříži se dle Pfeffera na mnoha mešitách ve Francii objevují protimuslimské nápisy. Na jednom pietním shromáždění v Lille se zase nahlas ozývaly hlasy požadující okamžitou deportaci islamistů. „V reakci na zprávy, že minimálně tři teroristé byli rodilí francouzští muslimové, navštívili představitelé muslimů koncertní sál Bataclan a společně se skupinou rabínů zapálili svíčky a zpívali francouzskou hymnu,“ píše Pfeffer a tlumočí dále názory několika muslimských přistěhovalců. Všichni svorně tvrdí, že se ničeho neobávají. „Žiji tady šest let a nikdy jsem neměl problémy. Mohu říci, že zdejší úřady i lidé jsou fajn,“ říká manažer logistiky Abdel Radi, který přišel do Francie z Maroka.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Další názory zdejšího muslimského imigranta získává Pfeffer ve starobylých ulicích Paříže, kde se každý den koná bleší trh. „Je zde velmi jasně vidět rozdíl mezi imigranty, kteří do země přišli z Alžírska a Tunisu. V okolí bydlí především bývalí příslušníci dělnické třídy. Zdejší obchody nesou název jejich bývalých židovských majitelů, kteří se přestěhovali do bohatších čtvrtí. Bydlí zde také sanitář z místní nemocnice Mustafa Bariki, který do Francie přišel před čtyřiceti lety z Alžírska. Ani on se neobává, že by snad mohlo ze strany rodilých Francouzů dojít k nějaké represi muslimské menšiny. „V této čtvrti žádná extrémní pravice není. To říkají pouze v televizi. My rozhodně jejich existenci nijak nepociťujeme. S terorismem nemám coby obyčejný muslim nic společného. Islám něco takového zakazuje,“ říká Mustafa.  

Někteří ze zdejších muslimů uvažují o důsledcích migrační vlny pro Francii více než o teroristických útocích. „Byl bych raději, kdyby země žádné syrské uprchlíky nepřijímala. Nebylo by to dobré pro Francii ani pro muslimy, kteří zde již žijí,“ říká Hassan Shougri, jenž zde žije sedm let. Jak ovšem reportér izraelského deníku poznamenává, Shougri nemusí mít obavy, protože většina Syřanů míří především do Německa a Švédska. „Uprchlíci přijíždějící do Francie většinou chtějí pokračovat dál do Velké Británie. Přesto jejich pouhá přítomnost posiluje podporu Národní fronty Marine Le Penové v předvečer krajských voleb. Hlasujte pro svůj domov – hlasujte pro Národní frontu, píše se v jednom z předvolebních plakátů, na kterém proti sobě stojí mladá žena se zahalenou tváří a proti ní žena, jejíž hlava je pokryta červenou čapkou,“ píše Pfeffer.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…