Podstatné zprávy: Putinovy údery na Západ už začaly bolet. Rusko podepsalo výhodný kontrakt. Velké změny v Kyjevě i u separatistů

08.08.2014 8:51

Na Rusko a Ukrajinu se upírají oči celé Evropy. Do České republiky z nich dorazilo několik zajímavých zpráv, které mohou ParlamentníListy.cz svým čtenářům zprostředkovat: Rusko ještě Západu neuzavřelo svůj vzdušný prostor, stačila však pouhá zmínka a akcie západních leteckých společností začaly strmě klesat dolů. Premiér samozvané Doněcké republiky rezignoval a nad východní Ukrajinou bylo sestřeleno další letadlo. Do zpravodajského mlýna přispěl svojí troškou i ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Podstatné zprávy: Putinovy údery na Západ už začaly bolet. Rusko podepsalo výhodný kontrakt. Velké změny v Kyjevě i u separatistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Rusko v týdnu zakázalo ukrajinské přelety nad svým územím a zvažuje podobná omezení i pro americké a evropské společnosti. I když Vladimir Putin k takovémuto odvetnému kroku za uvalené hospodářské sankce ještě nesáhl, akcie západních leteckých společností začaly strmě klesat dolů, což společnostem způsobuje nemalé finanční ztráty. Ty se již nyní počítají v miliardách amerických dolarů.

„Každá země EU má s Moskvou dvoustrannou dohodu o létání nad ruským vzdušným prostorem a Rusko je legálně oprávněno vzdušný prostor uzavřít,“ smutně k tomu konstatovala Evropská komise.

Odvetným opatřením ze strany ruského státu zřejmě navíc není konec. Předseda vlády Ruské federace Dmitrij Medveděv hrozí zavedením sankcí v celé řadě dalších průmyslových odvětví.

Zajímavé zprávy se ozývají i z neklidné Ukrajiny. Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj se rozhodl rezignovat na svoji funkci. Odůvodnil to tím, že jeho role „krizového manažera a jakéhosi zakladatele“ státu proruských separatistů byla naplněna, a tak uvolní místo jiným. Nadále bude působit jako poradce nového premiéra. Tím by se měl stát doněcký rodák a vojenský velitel Alexandr Zacharčenko.

Ukrajinská stíhačka sestřelena

Proruští separatisté sestřelili další letadlo – tentokrát ukrajinskou vojenskou stíhačku. Mělo k tomu dojít na předměstí města Jenakievo, které se nachází v severovýchodní části Doněcké oblasti. Letadlo se následně zřítilo mezi dvě vesnice – Rozovka a Ždanovka. Svědci události uvádějí, že uslyšeli hrozivý výbuch a následně spatřili oblaka dýmu. Pilotovi se údajně povedlo z kokpitu letadla katapultovat.

Porošenko sáhl k personálním obměnám

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sáhl ke změnám na vedoucích pozicích silových rezortů. V čele Rady Národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny končí Andrij Parubij, propouštěcí listy obdržel i vysoký činovník ukrajinské armády Oleksandr Šutov.

Rada Národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, která představuje důležitý dílek v rámci ukrajinských silových rezortů, ztrácí svého šéfa. „V jakékoliv nové pozici Parubij zůstává členem prezidentova týmu. Prezident Porošenko mu za jeho služby poděkoval,” uvedl na Twitteru tiskový mluvčí ukrajinského prezidenta.  

Není však jasné, zda se Parubij odhodlal k odchodu z velitelského křesla sám, či mu to bylo nařízeno shora. Parubij totiž na svůj facebookový profil napsal, že rezignoval sám. „Rezignoval jsem z funkce předsedy Rady Národní bezpečnosti. Není přípustné, abych během války komentoval svou rezignaci. Budu pokračovat v boji primárně na frontě. Hlavně v některém dobrovolnickém batalionu. Společně porazíme nepřítele," uvedl.

Rusko bude spolupracovat s Íránem

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak podepsal s íránským ministrem pro ropné záležitosti Bijanem Namdarem Zanganehem smlouvu o spolupráci v hodnotě přesahující dvě milardy amerických dolarů. Předpokládají se užší vztahy v odvětví ropy a zemního plynu či ve výstavbě a rekonstrukci výrobních kapacit. Předmětem dohody je i rozvoj síťové infrastruktury energetiky a strojírenství. 

Moskva bude nově od Íránu brát 500 tisíc barelů ropy denně, což povolují  i jaderné dohody uzavřené v lednu mezi USA, Británií, Francií, Čínou, Ruskem, Německem a Íránem, které stanovují limit na jeden milion barelů ropy za den. 

Zásoby ropy v Íránu patří mezi největší na světě. Islámská země v žebříčcích figuruje na čtvrtém místě za Venezuelou, Saúdskou Arábií a Kanadou, přičemž se na jejím území nachází osmnáct procent celkových světových zásob zemního plynu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…