Podvedli jste nás. Demagogie. Nemůžu za to, že jste si to nepřečetli. Němeček a Babišův docent na sebe řvali přes studio, ani lidovec se nenechal zahanbit

25.05.2016 23:15

Vy jste ministr tabákového průmyslu! To vy jste zabili zákon proti kouření a nesete vinu za to, že se může dál kouřit na dětských hřištích! Hnutí ANO naplno vyjevilo svůj amatérismus! Navíc opakovaně jde proti koalici. Musíme si to vyříkat. Každý si nemůže dělat, co se mu zlíbí! Jen my jsme prohlédli trik poslance Bendy! Ve studiu České televize na sebe křičeli koaliční poslanci. Bolestné rýpnutí do řad ODS přidal Boris Šťastný.

Podvedli jste nás. Demagogie. Nemůžu za to, že jste si to nepřečetli. Němeček a Babišův docent na sebe řvali přes studio, ani lidovec se nenechal zahanbit
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zahubí koalice samu sebe? Na tuto otázku dnes ve spojitosti s protikuřáckým zákonem odpovídali ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), předseda sněmovního zdravotnického výboru Rostislav Vyzula (ANO) a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Šéf resortu zdravotnictví považuje dnešní jednání ve sněmovně za tragické. „Sněmovna zabila zákon, který chránil před škodlivými vlivy kouření, a díky tomu se stáváme určitým skanzenem. Politická stránka je taková, že se ukázalo, že jsem naivní a doufal jsem, že sněmovna má na mysli ochranu zdraví občanů,“ posteskl si Němeček.

„ANO shodili zákaz kouření na dětských hřištích, zákaz kouření v restauracích, shodili zákaz kouření na zastávkách veřejné dopravy. A já se ptám, kdo mluví za hnutí ANO, pan Faltýnek, předseda klubu, který pro zákon hlasoval, nebo pan Vyzula?“ pokračoval v kanonádě člen vlády.

Stejně tvrdě se vyjadřoval i Jan Bartošek. „Hnutí ANO shodí protikuřácký zákon ze stolu, shodí dva roky práce a může za to koalice. Já jsem si chtěl popovídat s panem Faltýnkem, jak to bylo,“ zaznělo z úst lidovce s tím, že pro zákon hlasovalo také osm poslanců za hnutí ANO.

„Pan Babiš pak tyto poslance nazval zrádci. Hnutí ANO nikdy na vládě nevzneslo žádnou nepřekročitelnou podmínku, že nepřijme žádný pozměňující návrh. Hnutí ANO nikdy nic neřeklo a v závěrečném hlasování shodilo hlasování o zákoně. A nestalo se to poprvé. Hnutí ANO opakovaně porušuje koaliční smlouvu,“ hřímal křesťanský demokrat.

Vyzula však svým koaličním partnerům nezůstal nic dlužen. „Mě tady mrzí, že oba pánové mlží. Je to hrubá demagogie. Říkají tady, že jsme hlasovali proti protikuřáckému zákonu. Ale pan ministr věděl, že ANO nebude hlasovat pro jakékoli stavební úpravy zákona, protože pak už to není protikuřácký zákon, ale prokuřácký zákon,“ zesiloval hlas Babišův poslanec. Potvrzuje to ostatně fakt, že poslanci ČSSD hlasovali pro opoziční návrh, který zákon v podstatě shodil.

A co říká na to, že zákonodárci Babišova hnutí vyšli vstříc tabákové lobby? „To je naprostá absurdita. To já bych mohl říci, že ministr byl ovlivněn tabákovou lobby. My jsme zlikvidovali prokuřácký zákon,“ zdůrazňoval Vyzula.

V tu chvíli se na něj Němeček rozkřičel. Považuje za nehoráznost, že ANO naprosto zbouralo protikuřácký zákon, a musí občanům vysvětlit, proč Babiš a spol. totálně zničili dva roky práce.

„Pohrdáte prací Poslanecké sněmovny,“ přisadil si Bartošek. Hnutí ANO by proto mělo vysvětlit, proč jde toto vládní hnutí proti koalici, ve které sedí. „A samozřejmě se musíme bavit o tom, jak to bude do budoucna, protože není možné hlasovat si podle toho, jak koho napadne, když jde o vládní návrh,“ varoval.

Jen my jsme dokázali odhalit trik poslance Bendy, zvolal Vyzula

„Ale tohle je klasická demagogie, proti tomu se dá těžko argumentovat,“ bránil se zostra Vyzula. „Já mám tady dvě stránky momentů, kdy právě nás v koalici podrazili. A tady ten pozměňovací návrh je. Byl to trik poslance (Marka) Bendy (ODS). Byl to trik, byla to finta a my jako jediní jsme tento trik odhalili. Byla to klasická sněmovní taktika. To je ministr tabákového průmyslu,“ zuřil Vyzula a díval se při tom na Němečka. „Já bych tady vytáhl zákon o hazardu, kde nás podrazila koalice,“ nedal se poslanec ANO.

Němeček však začal znovu. „Já jsem obyčejný resortní ministr, který se snažil ochránit občany před účinky kouření. A já mám pocit z hnutí ANO, že zastánci tabákové lobby jsou natolik silní, že ze sebe nebudeme nadále dělat šašky,“ uvedl.

Poslední hřebíček do rakve přidal Bartošek. „V tento moment hnutí ANO projevilo svůj naprostý amatérismus. Mohli zákon pustit do sněmovny, kde se dalo jednat o změnách. Ale vy jste to udělali jinak, vy jste ten zákon totálně zabili,“ uzavřel diskusi.

Boris Šťastný udeřil na ODS: Nedivte se, že máte sedm procent. Až budete chtít mít zase 30...

Komentář k tématu připojili také někdejší poslanec za ODS a autor tvrdého antikuřáckého zákona Boris Šťastný a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. Těžit z toho teď může ODS, která odmítala zákaz kouření v restauracích ve jménu svobody. „Byť jde spíše o právo na rakovinu plic.“

„My jsme se hádali, ale co se dohodlo jako veřejně známé, to jsme dodrželi. Vy vysíláte seriál House of Cards a tam se v jednom díle říká: Hlasujte podle svého srdce, hlasujte podle svého svědomí, ale nepřekvapujte mě,“ vzpomněl na slova seriálového hrdiny Šťastný.

Podle Honzejka současná politická scéna zkrátka ukázala, že neodolala tabákové lobby. „Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček to tu sehrál velmi dobře, byl to dobrý politický výkon, ale ten původní návrh zákona byl absurdně přísný. A pokud chcete něco zabít, tak to předložením absurdního zákona dokážete. Další možností je, že bude předloženo obrovské množství pozměňovacích návrhů a nakonec se řekne: No pro takovouhle věc mi přece nesmíme hlasovat, my to chceme čistě,“ popsal obvyklou praxi Honzejk.

Tady se ale podle novináře politici poněkud přepočítali, protože většina veřejnosti si přeje omezit kouření na veřejnosti.

Podle komentátora to nezvládla TOP 09, která protikuřácký zákon původně podporovala. Ale když Miroslav Kalousek zjistil, že je koalice rozštěpená, nechal ji v tom obrazně řečeno „vykoupat“.  „Většina liberálních voličů TOP 09 si přeje zákaz kouření v hospodách, ale pan Kalousek dal přednost politice, a myslím si, že to v tomto překombinoval.“

Téma uzavřel Boris Šťastný. „Já jsem se vždy snažil v ODS vysvětlit, že největší mírou svobody je ochrana mého zdraví. Dnešní ODS jde jinou cestou a jako sedmiprocentní strana si to může dovolit. Pokud by chtěla mít 15 nebo 30 procent, jako to bylo za mých časů, tak by musela vzít v úvahu, že největší hodnotou a svobodou člověka je jeho zdraví,“ zdůrazňoval Šťastný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…