Podvod? Noviny píší, jak je to s firmou, na kterou ,,klekli" lidé od Andreje Babiše

30.08.2017 8:21

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,“ pronesl na uniklé nahrávce Andrej Babiš. Po těchto slovech bývalého ministra financí se média začala intenzivně zabývat kauzou firmy, která skončila v konkurzu poté, co na ní finanční správa uvalila několik stamilionových zajišťovacích příkazů.

Podvod? Noviny píší, jak je to s firmou, na kterou ,,klekli" lidé od Andreje Babiše
Foto: Pavel Gwužď, NextFoto
Popisek: Olga Sommerová s Andrejem Babišem na premiéře filmu Magický hlas rebelky v červenci 2014

Kauza je v současnosti u Nejvyššího správního soudu, kam se finanční správa odvolala poté, co soud první instance (Krajský soud v Ostravě) odmítl její postup vůči firmě FAU. Ta v úterý zbavila finanční správu mlčenlivosti, může tedy kauzu prezentovat i v médiích, což se hned ve středu skutečně stalo.

Deník Právo popisuje, že finanční správa vydala zajišťovací příkaz na majetek společnosti, což ji následně přivedlo do konkurzu a posléze do insolvence. Důvodem byl údajný dluh na DPH, který měl vzniknout v roce 2013 při dovozu minerálních olejů z Rakouska.

Firma napadla rozhodnutí finanční správy u správního soudu a ten v první instanci postup úředníků odmítl. Finanční správa ale namítá, že soud neřekl, že neměla nárok firmě doměřit daň. Pouze prý zpochybnil to, že úředníci po firmě vymáhali stejnou daň dvakrát ze dvou různých právních titulů. Podle finanční správy se jedná o specifickou situaci, jejíž řešení by měl stanovit Nejvyšší správní soud, ke kterému se úřad odvolal.

Firma FAU prostřednictvím svých právníků podala na stát celkem dvanáct žalob. Nejdál jsou právě řízení ve správním soudnictví, kde se čeká na definitivní a pravomocný výrok Nejvyššího správního soudu. Další spory prý zatím na projednání soudem čekají.

Finanční správa trvá na tom, že firma FAU byla součástí organizovaného karuselového podvodu. Její stanovisko obsáhle prezentuje text Ondřeje Koutníka v Lidových novinách „Kauza FAU: Podvod jako z učebnice“. Navzdory kategorickému titulku text z větší části teoreticky popisuje, co je to karuselový podvod, aniž by přitom padlo jméno konkrétní firmy. Až v závěru se dozvíme, že firma měla učebnicový podvod spáchat tím, že podnikala s nedůvěryhodnými partnery, za které pak měla daň zaplatit na základě institutu ručitele. Právě kvůli této dani měla finanční správa vůči společnosti podniknout všechny kroky, pregnantně shrnuté ve vyjádření exministra financí Andreje Babiše „naši klekli“.

Rovněž deník MF DNES zdůrazňuje, že ostravský soud neodmítl nárok finanční správy vymáhat po firmě FAU dlužnou daň a zdůrazňuje, že případ firmy FAU je složitý a Nejvyšší správní soud v něm bude muset řešit klíčové otázky daňového práva.

Stejně jako proti rozhodnutí finanční správy se firma ve správním soudnictví brání také proti rozhodnutí Celní správy, která vymáhá ze stejné transakce spotřební daň. Zde činí pohledávka 200 milionů. I zde ostravský krajský soud zajišťovací příkaz zrušil a po odvolání úřadu celá kauza postoupila k Nejvyššímu správnímu soudu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…