Podvod! Pachatelé získali půl miliardy korun díky "šmelení" s bankovními účty

24.07.2015 14:53

Pražští kriminalisté vyšetřují od loňska rozsáhlé podvody s bankovními účty. Poškozenými jsou zejména státní instituce a příspěvkové organizace. Pachatelé údajně zneužívají informace o smlouvách, které instituce musí ze zákona zveřejňovat. Týkají se smluv s dodavatelem zboží nebo služeb. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu zatím ve více než 20 případech na půl miliardy korun. Na webu o tom dnes informoval mluvčí policie Tomáš Hulan.

Podvod! Pachatelé získali půl miliardy korun díky "šmelení" s bankovními účty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Kriminalisté pracují na případu od druhé poloviny loňského roku, počet poškozených institucí neupřesnili. Policie podle Hulana nemůže zveřejnit k případům podrobnosti, protože by mohla navádět další pachatele.

„Neznámí pachatelé si nejprve v prostředí internetu zjistí konkrétnosti o smluvních vztazích mezi státní, polostátní nebo příspěvkovou organizací a dodavatelem zboží či služeb takové organizaci. Tyto informace jsou v souladu se zákonem zveřejňovány povinně,“ popsal mluvčí postup pachatelů.

Údajní podvodníci se pak pomocí lsti dostanou k dokumentům o konkrétním obchodu a změní na nich důležité údaje, především bankovní spojení. „Tím si zajistí, že peníze odeslané skutečnému dodavateli neskončí na jeho účtu, nýbrž na účtu právě těchto podvodníků,“ dodal Hulan.

Bankovní účty jsou prý zřizovány s pomocí padělaných nebo kradených dokladů. Peníze zůstanou na těchto účtech jen krátce, pachatelé je vzápětí převedou do zahraničí.

Bránit se podobným podvodům lze podle Hulana především důsledností. „Kriminalisté doporučují, aby si zákazník jakoukoliv změnu bankovního spojení vždy ověřil u dodavatele zboží či služeb. Určitou nápovědou, že by se mohlo jednat o podvod, je, že bankovní spojení uváděná neznámými pachateli nejsou registrována pro DPH, což lze také jednoduše ověřit v příslušné databázi,“ upřesnil.

Důležité je podle Hulana také nekomunikovat s lidmi, kteří píšou z neznámých e-mailových domén. Pomoci také prý mohou peněžní ústavy při důsledné kontrole osobních dokladů klientů, kteří si chtějí zřídit účet v bance. „Pokud by úředníci zjistili jakoukoliv anomálii v dokladech, prosíme je, aby o tom okamžitě informovali policisty prostřednictvím linky tísňového volání 158, a takového klienta pokud možno co nejdéle zdrželi na místě,“ dodal mluvčí policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…