Podvod za velké peníze: ODSák se prý přiznal a začal spolupracovat

03.06.2014 7:38

Tři bývalí členové ODS z Plzně jsou zapleteni do půlmiliardového daňového podvodu s pohonnými hmotami. Deník Právo přišel s informací, že žalobce Havel získal spolupracujícího svědka, jehož výpovědi usvědčují další stíhané. Soleh, rovněž bývalý člen ODS, například uvedl: „Kroupa měl v boxu naskládáno spoustu různých firemních razítek a možná patnáct mobilních telefonů,“ cituje deník z výpovědi.

Podvod za velké peníze: ODSák se prý přiznal a začal spolupracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Boris Havel podle informací Práva získal důležitého svědka v případu půlmiliardového krácení daně, do kterého jsou zapleteni i tři bývalí politici ODS z Plzně.

Jde o občanského demokrata Adama Soleha, který byl členem oblastní rady ODS. Ten prý figuruje mezi devíti podezřelými a nyní se v kauze rozhodl vypovídat jako spolupracující obviněný. Podle informací Práva se u výslechu, který vedl Havel, plně přiznal k trestné činnosti a jeho svědectví prý usvědčuje některé spoluobviněné.

Daňových úniků se měli podezřelí dopouštět při obchodu s pohonnými hmotami. Princip prý spočíval v tom, že na firmy s bílými koňmi se do ČR dovážely ropné produkty, které byly obratem prodány tuzemským odběratelům. Platby zajišťovaly další firmy. Šlo prý hlavně o znepřehlednění pohybu peněz při prodeji a následné vyhnutí se placení DPH.

Úkoloval mě Kroupa

Právo uvádí, že firmy ovládali Tomáš Kočárek, Jan Kroupa a Tomáš Vlček (bývalý člen ODS). Této trojici prý Soleh pomáhal, a to společně s dalším bývalým členem ODS Radkem Mrázem, který je rovněž stíhán. Muži prý jednak vyváděli miliony z firem a také vyráběli falešné faktury.

Právo zná obsah Solehovy výpovědi. Úkoloval ho prý většinou Kroupa a on sám zpočátku údajně nevěděl, že peníze, které vyzvedává, pocházejí z trestné činnosti. „Později mi to došlo, když se kluci v kanceláři bavili o těch objednávkách pohonných hmot. Bylo mi také divné, že Kroupa měl v plastikovém boxu naskládáno spousty různých firemních razítek a možná patnáct mobilních telefonů,“ cituje deník z výpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…