Podzimní komunální volby se uskuteční 10. a 11. října

12.06.2014 16:28

Podzimní komunální volby se uskuteční v pátek 10. a v sobotu 11. října. Ve stejném termínu se bude konat první kolo senátních voleb. O rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana informoval jeho tiskový odbor. Rozhodnutí podléhá kontrasignaci předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který již dříve řekl, že s termínem nemá problém.

Podzimní komunální volby se uskuteční 10. a 11. října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Zeman předpokládaný termín hlasování avizoval již začátkem týdne při své návštěvě Libereckého kraje. Sobotka tehdy v reakci uvedl, že ohlášené datum není žádným překvapením. Dá se tak očekávat, že rozhodnutí prezidenta v brzké době spolupodepíše.

V obecních volbách si lidé půjdou vybrat přes 62.000 místních zastupitelů, převážně z místních seskupení. Ze stran bude nejvíce křesel obhajovat ODS, zhruba 5200, které svými kandidáty obsadila před čtyřmi lety. Sociální demokraté budou obhajovat 4700 míst, lidovci zhruba 3900 a více než 3000 míst ještě také TOP 09 společně se STAN a komunisty.

V senátních volbách se bude volit v 27 obvodech, které zastupují senátoři vzešlí z voleb v říjnu 2008. Kandidátní listiny pro dvojici voleb je třeba sestavit a odevzdat nejpozději do 5. srpna. Do 23. srpna by mělo být jasno, kteří kandidáti dostáli zákonným podmínkám a budou k volbám připuštěni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…