Pohledné Rusky vyvíjejí stykovou činnost. Za NATO není náhrada, říká expert

17.06.2020 8:16

Investigativní reportér serveru Respekt.cz Ondřej Kundra přinesl rozhovor s novým slovenským ministrem obrany Jaroslavem Naďem. „Rusové u nás zkoušejí inovativní prvky, vysílají i pohledné ženy,“ uvedl Naď. Tento článek okomentoval na svém facebookovém profilu právník Tomáš Tyl.

Pohledné Rusky vyvíjejí stykovou činnost. Za NATO není náhrada, říká expert
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ondřej Kundra

Ještě loni byl Naď obviněn slovenskou policií z toho, že od člena bezpečnostních složek vyzvídal informace o pokusu o otravu bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii. „Byl jsem obviněn z ohrožování utajovaných informací. To je absurdní, to by se pak nemohl žádný novinář zeptat na jakoukoliv informaci, o níž neví, že je utajovaná, a byl by automaticky obviněn,“ uvedl Naď, jehož obviněno bylo za deset dní zrušeno. Nakonec to vnímá jako věc, která mu pomohla nejen ve volební kampani, ale i poté na ministerstvu obrany. „Nicméně ano, byla to kriminalizace mé osoby i hnutí, za něž jsem kandidoval. Byl za ní bývalý ředitel vojenského zpravodajství na Slovensku, který byl spojen s tehdejší vládní garniturou. Asi nechtěli, abych do resortu v budoucnu vnesl transparentnost. Nepochybuji, že si teď dotyčný bouchá hlavou o stůl, co to udělal,“ uvedl Naď, pro něhož je v současné době absolutní prioritou boj s korupcí. 

Následně se hovořilo o vytvoření evropské obrany a o tom, zda může nahradit NATO. „Dnes neexistuje lepší alternativa, než je NATO. Mluvit o neutralitě je čistá utopie, podívejme se, jak dopadla Ukrajina. A mluvit o evropských ozbrojených silách je také mimo, k tomu máme velmi daleko. A kdyby i v horizontu deseti let vznikly, z hlediska způsobilosti by byly o hodně za tím, co aktuálně poskytuje NATO,“ uvedl Naď.

Závěrem pak došlo i na ruskou špionáž na Slovensku, která je podle Nadě aktivní stejně jako u nás. „Rusové jsou velmi aktivní, používají množství inovativních prvků. V rámci struktury ambasády mají různé nové specialisty, kteří se navenek tváří, že se starají o hroby padlých sovětských vojáků. Ale mají zcela jiné, širokospektrální úkoly na území celého NATO. V posledním roce byly do těchto pozic vyslány i pohledné ženy, které dělají věci, jež opravdu mají málo co dělat se starostí o hroby. Na Slovensku spadají pod úřad přidělence obrany, většinou mají diplomatický status. Snaží se navázat společenské, politické kontakty. Chytají ve společnosti lidi, se kterými pak intenzivně komunikují a realizují stykovou činnost. Na základě komunikace s partnery víme, že je to tak i v okolních zemích. Podrobnosti ale nemohu sdělovat,“ uvedl Naď.

Ruský prezident Vladimir Putin podle jeho slov potřebuje hledat nějakou formu nepřátelství, na jejímž základě si pak utvrzuje pozici v domácí politice. „Když může vnitřně rozbíjet EU a NATO dezinformacemi, hybridními operacemi či vysíláním zpravodajců s konkrétními úkoly, tak to dělá. A dělá to velmi intenzivně,“ uzavřel Naď. 

„Tady se prostě nedá nevzpomenout na Švejka aneb Kundra je nový poručík Dub!" napsal následně k článku právník Tomáš Tyl na svůj facebookový profil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…