Pohřeb Jiřího Pomeje: Promluvil Zdeněk Troška, Dana Morávková v slzách. A také velmi osobní vzpomínky

06.03.2019 19:23

REPORTÁŽ Rodina, přátelé i široká veřejnost se dnes odpoledne v Českých Budějovicích naposledy rozloučili s hercem, dabérem a producentem Jiřím Pomejem. Pro ParlamentníListy.cz na něj zavzpomínal europoslanec Tomáš Zdechovský, který se s ním seznámil ještě jako novinář. Promluvili také režisér Zdeněk Troška nebo hvězda Ordinace v růžové zahradě, herečka Dana Morávková.

Pohřeb Jiřího Pomeje: Promluvil Zdeněk Troška, Dana Morávková v slzách. A také velmi osobní vzpomínky
Foto: David Hora
Popisek: Zdeněk Troška před smuteční síní

Českobudějovický rodák, známý herec, producent a vynikající dabér Jiří Pomeje zemřel minulý týden, 26. února. Prohrál boj s rakovinou. Na poslední cestu ho přišly vyprovodit stovky lidí. Nechyběl ani jeho dlouholetý kolega a kamarád, režisér Zdeněk Troška.

„Jirka byl úžasný v tom, že když si vzal něco za své, tak za tím také šel. Neviděl žádnou překážku. Svému záměru naprosto věřil a vše chtěl dotáhnout do konce,“ zavzpomínal na kamaráda známý režisér a pokračoval. „Snažil se nám maximálně vyjít vstříc. On věděl, co to je za hroznou práci shánět peníze a udělat takový film, jako třeba byla ta Andělská tvář. Každý druhý člověk by to vzdal, protože to byl film na tu dobu a na naše prostředky zcela ojedinělý. Ale ten Jirka ne. I když věděl, že ho několik lidí nakonec odmítlo a podrazili ho, tak šel za tím, aby ten film dokončil. A myslím si, že se mu to povedlo.“

Zavzpomínala i herečka Dana Morávková

Mezi prvními přijela na poslední rozloučení s Jiřím Pomejem i herečka Dana Morávková, kterou doprovázel manžel, hudebník Petr Malásek.

„Jirka byl náš kamarád. Dělali jsme společně minimálně tři nebo čtyři krásné projekty. Byly to pohádky Z Pekla štěstí jednička a dvojka a také Andělská tvář. Měli jsme ho moc rádi, a i když se to asi dalo očekávat, tak je nám to moc líto,“ řekla s velkým smutkem v hlase Dana Morávková. „Naposledy jsme se viděli v létě. Potom jsme se Jirku snažili kontaktovat, ale už se nám to nepodařilo,“ řekl Petr Malásek, který právě k filmu Andělská tvář vytvořil hudbu.

Dana Morávková a Petr Malásek. Foto: David Hora

„Já jsem mluvila s Jirkovou sestrou a je mi strašně moc líto maminky a té jeho holčičky, Aničky,“ dodala pak ještě se slzami v očích Morávková.

Europoslanec Zdechovský: Byl to srdcař a velký nadšenec

Pro ParlamentníListy.cz na Jiřího Pomeje zavzpomínal poslanec Tomáš Zdechovský. Ten sice na pohřeb nedorazil, ale jak řekl, na herce a vynikajícího dabéra vzpomene v modlitbě a stejně tak i na jeho blízké. „Byl to srdcař a velký nadšenec. Moc miloval Míšu Kuklovou. Když si na něj vzpomenu, musím se usmívat,“ říká Tomáš Zdechovský.

Ten se s Jiřím Pomejem seznámil před lety ještě coby novinář v Českých Budějovicích. Dodnes vzpomíná, jak ho Pomeje tehdy pozval na premiéru Andělské tváře, ve které hrála hlavní roli Pomejeho tehdejší manželka Michaela Kuklová.

„Tomu filmu se tehdy snažil udělat velké promo, ale přišlo jen pár novinářů. Byl z toho smutný. Chtěl Andělskou tvář hlavně v Českých Budějovicích předvést s velkou pompou. Měl ambice prodat film i do zahraničí,“ vzpomíná poslanec a dodává. „Já jsem tehdy napsal, že je to film, na který může jít celá rodina. A on mi pak volal a děkoval, že přesně to si myslí i on, že je to rodinný film. Pamatuji si, jak bylo tehdy strašně vidět, jak moc je zamilovaný do Míši Kuklové. Cítil jsem z něj, že ten film chtěl udělat hlavně kvůli tomu, aby se v něm Míša blýskla,“ říká s úsměvem Tomáš Zdechovský s tím, že nikdy nezapomene, jak se Pomeje dokázal pro věci, kterým věřil, obrovsky nadchnout. „Na té Andělské tváři před námi nebyl takový ten tvrďák, producent filmů. Ale byl to fanda Míši Kuklové, nadšenec, který se nám snažil předvést ten film v co nejlepším světle,“ vysvětluje bývalý novinář a současný europoslanec a vzpomíná i na obrovské zklamání Pomejeho z nečekaně malé návštěvnosti Andělské tváře i na setkání po letech, kdy mu producent vyprávěl, jak hrozně na tomto filmu nakonec prodělal, což ho dovedlo do dluhů i osobních problémů.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Ubíjející dluhy a exekuce

Tomáš Zdechovský promluvil i ohledně dluhů a následných exekucí, se kterými po Andělské tváři musel Jiří Pomeje bojovat. „Mně to bylo strašně líto. Měl jsem ho rád, miloval jsem jeho hlas. Jako dabér byl skvělý. Byl také výborný moderátor,“ říká Zdechovský, podle kterého by v dnešní době Pomeje možná až do tak velkých dluhů neupadl. „Hodně věcí se v tomto směru změnilo. Pokud si to dobře vybavuji, tak část jeho dluhů byla na základě toho, že si půjčoval od různých lichvářů za neskutečně vysokých úroků. Půjčoval si dál, aby mohl splácet ty předešlé dluhy. To by v tom dnešním pojetí exekucí a dluhů nemělo být možné,“ říká Tomáš Zdechovský a vysvětluje. „Včera Ústavní soud jednoznačně rozhodl, že předluženým lidem se nemůže prostě donekonečna půjčovat. A myslím si, že to by byl v dnešní době případ i Jiřího Pomejeho. Za prvé by mohl požádat o osobní bankrot a včas, a lépe tak řešit ty finanční problémy. A za druhé by mu byla řada těch dalších půjček, kterými se snažil splácet ty předešlé a čím dál víc se zadlužoval, zamítnuta, protože by ty společnosti zjistily, že byl předlužený.“

Před smuteční síní v Českých Budějovicích. Foto: David Hora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…