Pohřeb válečného hrdiny Klemeše bude v pondělí ve Strašnicích

08.08.2017 22:17

Pohřeb válečného hrdiny a veterána Jaroslava Klemeše se uskuteční v pondělí odpoledne ve strašnickém krematoriu v Praze. Poslední rozloučení začne ve Velké obřadní síni v 15:00 a uskuteční se s vojenskými poctami. ČTK to dnes ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.

Pohřeb válečného hrdiny Klemeše bude v pondělí ve Strašnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Resslově ulici před kostelem sv. Cyrila a Metoděje proběhla pietní vzpomínka při příležitosti 71. výročí boje čs. parašutistů

Poslední žijící československý výsadkář vyslaný za druhé světové války do okupovaného Československa z Británie a držitel nejvyššího státního ocenění Řádu Bílého lva zemřel v pondělí ve věku 95 let.

„Na přání rodiny, která organizací pohřbu pověřila Vojenský historický ústav a Československou obec legionářskou, bude poslední rozloučení ve Velké obřadní síni strašnického krematoria,“ uvedl Knížek. Dodal, že poslední rozloučení se bude za účasti nejvyšších představitelů ministerstva obrany a armády konat se všemi vojenskými poctami. Nad krematoriem tak přeletí armádní vrtulníky, vojenská hudba zahraje státní hymnu a bude vystřelena čestná salva.

Soustrast dceři válečného veterána dnes v kondolenčním dopise vyjádřil prezident Miloš Zeman. Napsal v něm, že zprávu přijal s opravdovým zármutkem. „My, kteří jsme pana generála osobně poznali, můžeme potvrdit, že byl zářným příkladem ryzího vlastence, který neváhal nasadit život za svobodu své domoviny, a současně člověka, který svůj spletitý životní osud bral s nadhledem,“ uvedl prezident. Poznamenal, že i když mluvil o „občasných radostech z válečných let či o těžkostech a útrapách“, vždy bylo jeho vyprávění plné osobitého humoru a zároveň i ponaučení do budoucna.

Příslušník československého zahraničního odboje za druhé světové války Jaroslav Klemeš se narodil 31. ledna 1922. Bojoval ve Francii a Británii, v únoru 1945 byl vysazen jako radista skupiny Platinum-Pewter. V noci na 17. února 1945 přistál poblíž Nasavrk na Chrudimsku a z protektorátu vysílal zprávy do Anglie. S vysílačkou Anna se zapojil i do pražského povstání.

Za své zásluhy Klemeš získal Československý válečný kříž a další ocenění. Za komunismu byl perzekuován, v roce 1968 a v roce 1990 rehabilitován. V roce 1997 mu byla udělena medaile Za hrdinství a loni v říjnu obdržel Řád Bílého lva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…