Pohřešovaný izraelský voják byl podle armády zabit v boji

03.08.2014 7:51

Izraelská armáda prohlásila za mrtvého svého vojáka, který v pátek zmizel v palestinském Pásmu Gazy. Třiadvacetiletý Hadar Goldin byl zabit v pátek v boji během izraelské operace v Gaze, oznámily dnes podle agentury Reuters izraelské ozbrojené síly. Dosud se předpokládalo, že Goldina unesli bojovníci palestinského radikálního hnutí Hamás.

Pohřešovaný izraelský voják byl podle armády zabit v boji
Foto: praguecityline.cz
Popisek: Ilustrace

Smrt poručíka pěchoty Goldina oznámil zvláštní výbor v čele s hlavním rabínem izraelských ozbrojených sil. Rabín a izraelský ministr obrany také navštívili rodinu oběti ve městě Kfar Saba na severu Izraele.

Goldin byl nezvěstný od pátku. Izrael se původně obával, že mladík během bojů padl do rukou Hamásu. Údajný únos se podle izraelských médií odehrál po začátku původně plánovaného třídenního příměří. Klid zbraní ale nakonec trval zhruba dvě hodiny.

Hamás se k únosu vojáka nepřihlásil. Ozbrojené křídlo Hamásu, brigády Kásam, v sobotu uvedlo, že nemá informace o tom, kde by se voják mohl nacházet, a že mohl být zabit během izraelského leteckého útoku.

Zmizení vojáka vyvolalo ostrou kritiku i v zahraničí. Vyjádřil se k němu například generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Izrael je připraven pokračovat v boji proti radikálům v Pásmu Gazy

Potvrzením Goldinovy smrti stoupl počet Izraelců zabitých od začátku konfliktu na 66. Kromě dvou jde výlučně o vojáky. Na palestinské straně bylo za poslední více než tři týdny bojů zabito zhruba 1670 lidí, většinou civilistů.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer prohlásil, že Izrael je připraven pokračovat v boji proti radikálům v Pásmu, a to tak dlouho, dokud bude třeba. Izrael přitom z Gazy podle médií stáhl část svých pozemních jednotek a armáda uvedla, že je blízko hlavního cíle své ofenzivy, tedy zničení sítě tunelů prokopaných Hamásem na izraelské území. Podle Netanjahua budou vojenské akce pokračovat i po dosažení tohoto cíle, citovala jej agentura Reuters.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…