Pojď ven! Verhofstadt vyzval Salviniho na souboj. A vznesl závažné obvinění

21.05.2019 15:53

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt na svém facebookovém profilu vyzývá známého pravicového politika a italského ministra vnitra Matteo Salviniho k debatě a obviňuje ho, že spolu například s francouzskou političkou Le Penovou, rakouským politikem Strachem, který nyní čelí provalení skandální videonahrávky, na níž domlouvá státní zakázky s údajnou příbuznou ruského oligarchy, či s maďarským premiérem Orbánem usilují o zničení Evropy pod taktovkou Putina!

Pojď ven! Verhofstadt vyzval Salviniho na souboj. A vznesl závažné obvinění
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Anketa

Je dobře, že Babišova vláda přidává důchodcům a dětem?

hlasovalo: 7203 lidí
„Pane Salvini, vedl jsem již debatu s panem (italským, pozn. red.) premiérem Contem, ale stejně všichni víme, že pravým vůdcem italské vlády jste vy a stavíte se i do role vedoucího všech pravicových hnutí v Evropě. Stejně jako vy, tak i další vaši extrémně pravicově orientovaní přátelé Le Penová, Strache, Farage či Orbán neustále spolupracujete s Putinem na zničení Evropy a on vás za to i platí. Vyzývám vás tedy k debatě mezi námi dvěma, jelikož mají lidé plné právo vědět, jaký ďábelský plán máte aktuálně ve své mysli! Řekněte mi, kde to chcete uskutečnit, v Bruselu nebo v Itálii. Já tam budu!“ prohlašoval Guy Verhofstadt ve videu, které je adresované italskému ministru vnitra Matteu Salvinimu.

Pod Verhofstadtovým videem ho však lidé upozorňují, že k debatě zřejmě vůbec nedojde. Uživatel Antonio Lentini například napsal „Debatující Salvini? Tak s tím teda hodně štěstí.“

A souhlasí s ním i Giacomo Roncolato, který taktéž poukazuje, že si nemyslí, že by Salvini „sebral dostatek kuráže k debatě s někým, kdo je inteligentní a připravený, tak jako právě Verhofstadt“. A doplňuje, že o veřejnou debatu se Salvinim se již pokusilo mnoho liberálních italských politiků, ale ten se tomu vždy vyhnul.

A Alex Murgia ve stejném smyslu píše, že je Salvini „akorát schopný debatovat s lidmi, kteří mají podobné smýšlení jako on a kteří mu budou bez rozmyslu aplaudovat“. 

Verhofstadt ve svém videu ukazuje i na bývalého rakouského vicekancléře a šéfa rakouské protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, který v sobotu oznámil svoji rezignaci z obou funkcí poté, co v pátek kolem Stracheho vypukl skandál točící se okolo videonahrávky, na níž s údajnou příbuznou ruského oligarchy jedná o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek. Spekuluje se, zda za videem stojí německý satirik Jan Böhmermann.

Na sobotní tiskové konferenci Strache hovořil o špinavé kampani a považuje se za oběť akce tajných služeb s cílem svrhnout vládu. Zároveň se ovšem omluvil za svoje chování na schůzce, která se uskutečnila na španělské Ibize předloni v létě, jen několik měsíců před rakouskými volbami. „Bylo to typické machistické chování ovlivněné alkoholem,“ uznal.

Při jednání zachyceném na tajně pořízené videonahrávce se hovořilo o tom, že by žena vydávající se za neteř ruského oligarchy mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho stranu FPÖ. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. Se Strachem byl na schůzce také jeho důvěrník Johann Gudenus, nynější šéf parlamentní frakce FPÖ. I on v sobotu oznámil odchod ze všech politických funkcí.

Situace nyní v Rakousku vyvolala konání předčasných voleb po rozpadu koalice, v níž byli i Stracheho Svobodní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…