Pojďme si spolu zkusit ještě povídat, vybízí zoufalý publicista odpůrce uprchlíků: Lidé, nenechte se zneužít. Často se mýlím, ale jedno vím...

11.08.2015 10:22

K tomu, abychom spolu zkusili ještě komunikovat, vyzývá na serveru Literarky.cz Marek Řezanka. „Sleduji-li dlouhodobě český diskurs k problematice uprchlíků a imigrantů vůbec, lze mluvit o začarovaném kruhu, z nějž se jenom těžko hledá východisko. Společnost se zde v podstatě rozdělila na dva tábory, z nichž žádný není schopen uvažovat o argumentech toho druhého,“ konstatuje.

Pojďme si spolu zkusit ještě povídat, vybízí zoufalý publicista odpůrce uprchlíků: Lidé, nenechte se zneužít. Často se mýlím, ale jedno vím...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Podle něj je nutné se podívat na počátky této frustrace. Prý začala minimálně v době působení Nečasova kabinetu. „Žádná celospolečenská debata se nekonala, vláda si z pozice počtu mandátů, který se jí postupně redukoval, dělala, co si usmyslila, v rozporu s přáním voličů. Prosazovala jedno asociální opatření za druhým, vydupala si velmi spornou podobu takzvaného zákona o církevních restitucích a ve jménu protikorupčního boje byla obestřena jednou korupční aférou za druhou,“ říká a následně poukazuje na prezidentskou kampaň. „To se jenom podtrhlo 17. listopadu 2014, kdy páni akademici hájili vrhání vajec na hlavu státu za jeho – pro ně nepřijatelné, ale jinak pravdivé – hodnocení ukrajinského konfliktu,“ podotkl s tím, že v tomto kontextu je pak nutné vnímat reakci naší společnosti na problematiku uprchlíků.

„Výrazná část naší společnosti přestala věřit takzvaným elitám, přestala věřit inteligenci. Stačí potom, aby člověk, který se v minulosti profiloval jako silně protiruský a který šířil nepravdivé informace o dění na Ukrajině, vyjádřil nutnost přijímání uprchlíků – a to v zájmu humanity. Ti, kteří ho nemohou ani cítit, se apriori zatvrdí proti všemu, co hájí, i kdyby třeba tentokrát mohl mít aspoň částečnou pravdu,“ dodal.

Podle něj tak jsou na jedné straně lidé, kteří žijí se strachem a nechtějí o imigrantech ani slyšet. Na druhé straně jsou pak ušlechtilí arbitři morálky. Ve svém textu se pak opírá například do Martina Konvičky, předsedy hnutí Blok proti islámu, kterému podle něj uniká podstata, z čeho vznikl takzvaný Islámský stát. „Že za ním žádná muslimská země nestojí – naopak, zůstává za ním jeden zhroucený muslimský stát za druhým. Právě z těchto zemí lidé prchají. Islámský stát totiž popravuje i muslimy. Ty, jež chce pan Konvička vracet zpět,“ uvedl.

Řezanka dále zmiňuje, že averze vůči muslimům odvrací naši pozornost od problémů, které jsou systémové povahy. To z čeho viníme všechny muslimy, se dle jeho názoru vyskytuje v nebezpečné míře přímo i u nás doma. „Varuji před tendencemi, které odbourávají solidaritu ve společnosti. To, že budeme rozdělení, nám nijak neprospěje, naopak. Chtějme bezpečnost i sociální práva. Nenechme se ale rozeštvat proti sobě. Nebuďme loutkami různých ku-klux-klanů. Bojujme za svá práva – ne za práva nadnárodních korporací. Tím, že se zatvrdíme vůči všem muslimům, si nic nevybojujeme. Zkuste se nad tím aspoň zamyslit,“ vyzval závěrem.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…