Pojďme zakázat opalování, to je taky nezdravé, rozjela se politička ODS v debatě o kouření. Ale pak jí došla slova...

03.06.2015 22:54

Tato vláda nechce, abychom spolu mluvili, a hodlá nám v maximální možné míře řídit život. Ale kam zmizela svoboda každého z nás? Tato varovná slova pronášela ve středečních Událostech, komentářích ČT Alexandra Udženija (ODS). Náměstkyně Lenka Teska Arnoštová (ČSSD) a lékař profesor Pavel Pafko jí oponovali, že trend je dnes jasný, chránit lidské zdraví, a to i proti vůli některých nerozumných občanů.

Pojďme zakázat opalování, to je taky nezdravé, rozjela se politička ODS v debatě o kouření. Ale pak jí došla slova...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Náměstkyně ministra zdravotnictví, místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová, předsedkyně pražských zastupitelů ODS Aleksandra Udženija, chirurg Pavel Pafko a hudebník a písničkář Stanislav Wabi Daněk diskutovali ve středečních Událostech, komentářích České televize o zákazu kouření v restauracích.

Vláda nechce, abychom spolu mluvili, rozčílila se Udženija

Zákaz kouření přispěje zdraví našich občanů, a pokud stojíme před otázkou, co je důležitější, zda svoboda jednotlivce nebo ochrana veřejného zdraví, za Ministerstvo zdravotnictví musím říci, že ochrana veřejného zdraví,“ prohlásila hned na úvod Arnoštová.

Udženija to ale viděla trochu jinak. Poukázala na to, že nezdravé je i opalování na sluníčku, a stejně se to dělá.  „Pojďme nedělat vůbec nic a pojďme jen diktovat všem, co mají dělat,“ rozčílila se. Jenže Arnoštová ihned kontrovala, že se vláda zavázala na mezinárodní úrovni, že kouření zakážeme, a to právě za vlády Petra Nečase (ODS). Udženija přiznala, že o tom mnoho neví, tak nechce polemizovat.

Arnoštová také připomenula, že kvůli pasivnímu kouření umírají rok co rok tisíce občanů, s čímž chce vláda něco udělat. „Tak to pak kouření zakažte úplně, jako drogu a pojďme se o tom bavit,“ rozčílila se s tím, že současná vláda touto cestou komplikuje život nejen restauracím, ale i barům či diskotékám, ale i jiným podnikům. V menších obcích se lidé scházejí, povídají. „Já mám pocit, že tato vláda dělá všechno pro to, aby se občané nescházeli a nemluvili spolu,“ rozčílila se Udženija.

Zakažte si kouření i na chodníku, radí Arnoštová

A co budou města a obce dělat s lidmi, kteří budou vytrvale postávat před bary, restauracemi, budou se tvořit hloučky, které mohou tzv. komplikovat život. Náměstkyně ministra ovšem oponovala, že obce mohou místními vyhláškami omezit kouření na různých veřejných místech, kupříkladu i na chodnících před bary.

Dámy se přeli také o to, zda kvůli tomu zkrachuje nemalá část podniků. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že se neshodly. Zatímco Udženija varovala před možným krachem velkého množství podnikatelů, podle Arnoštové to podnikatelé spíše přivítají.

Trend je jasný, míní chirurg Pafko

Následně se do debaty zapojili i profesor Pafko a písničkář Daněk. Pafko konstatoval, že kouření opravdu velmi škodí zdraví. Restaurace jsou navíc už dnes zatíženy řadou regulací, pročež se mu zdá nemyslitelné, aby si majitelé ve veřejném prostoru mohli dělat úplně všechno, co se jim zlíbí.

Daněk jako kuřák poukázal na to, že se např. na koncertech nekouří. Český národ je prý navíc velmi vynalézavý, bude to chtít nějak obcházet, takže se zákazy budou zpřísňovat a najednou tu kuřáci budou za zločince. Přitom by stačilo, kdyby lidé zapojili zdravý rozum a nekouřili např. v bytě, když mají v rodině i nekuřáky.

Podle profesora Pafka ale zdravý rozum nestačí. Lidé vědí, jak se má jezdit na silnicích, a přesto dochází k nehodám, lidé už ve škole slyší, že alkohol nebo kouření škodí zdraví, a stejně to dělají. „Tím zákazem je třeba přitlačit na netolerantní menšinu,“ poznamenal Pafko. Zlepší se tím zdraví populace a příjmy restaurací podle jeho názoru neklesnou. „Člověk, který se chce dívat do budoucna, se musí podívat také zpátky, aby pochopil ten trend. Ten je podle mého jasný a směřuje k zákazu kouření,“ uzavřel profesor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…