Pojďte k nám, láká Rakušan občany po druhé demonstraci na Letné

19.11.2019 15:40

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan věří tomu, že se podaří domluvit širší spolupráci opozičních stran pro nejbližší krajské, ale i příští sněmovní volby. Uvedl to dnes v otevřeném dopise, který adresoval pořadatelům víkendové demonstrace v Praze na Letné, kde se sešlo až 300 000 lidí na protestu kvůli nynějšímu stavu politiky, napsala ČTK.

Pojďte k nám, láká Rakušan občany po druhé demonstraci na Letné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné

Pořádající spolek Milion chvilek vyzýval mimo jiné k aktivnímu zapojení lidí do politiky. Rakušan na to uvedl, že jeho hnutí je otevřeno všem lidem.

Rakušan napsal, že STAN nabízí možnost zapojit se a společně měnit veřejný prostor k lepšímu. „Každý, kdo souzní s hodnotovým desaterem hnutí, se může stát naším registrovaným příznivcem s právy a povinnostmi plynoucími ze stanov,“ uvedl. Starostové chystají kampaň, která by měla oslovit další zájemce. „Jsme otevřeni aktivním lidem se svobodným, demokratickým myšlením,“ dodal Rakušan.

Starostové se snaží i o úpravu volebního systému, tak aby nezvýhodňoval velké strany, zmínil Rakušan další z apelů Milionu chvilek. „Hnutí STAN potřebovalo na jeden mandát v roce 2017 téměř 44 000 hlasů, zatímco hnutí ANO o něco málo přes 19 000,“ shrnul motivaci, kvůli které skupina senátorů STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a nezávislých koncem roku 2017 napadla volební zákony u Ústavního soudu.

„Spolu s tím budou také ústavní soudci rozhodovat o zrušení tzv. uzavírací klauzule pro koalice, která je v našem případě násobná, což s výjimkou Slovenska nemá v Evropě obdoby,“ uvedl Rakušan. V praxi to podle něj odrazuje od vzniku koalic. „Věřím, že se nám podaří domluvit širší spolupráci pro následující krajské i senátní volby, ale také ty sněmovní. Jen společně můžeme porazit populisty a dát této zemi naději na změnu,“ uvedl Rakušan.

Sobotní demonstrace se podle různých odhadů zúčastnilo 250 000 až 300 000 lidí. Pořadatelé mimo jiné vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k odstoupení, opoziční strany pak vyzvali k tomu, aby se více otevřely veřejnosti, přišly s uskutečnitelnou vizí a posílily své volební šance koalicemi. Demonstranty současně organizátoři shromáždění vybídli, aby vstoupili do veřejného prostoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…