Pojďte to srovnat: Jak Emma Smetana mluví s odpůrcem Ruska... A s odpůrcem EU

22.11.2017 9:41

Moderátorka Emma Smetana si v uplynulých dnech pozvala do DVTV.cz dva rozdílné hosty, bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře a europoslance Jiřího Paynea (Svobodní). Rozhovor s Paynem byl ze strany Smetany útočnější.

Pojďte to srovnat: Jak Emma Smetana mluví s odpůrcem Ruska... A s odpůrcem EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kolář

„Miloš Zeman se v Rusku dočká pochvaly i vděku,“ domnívá se Kolář, jenž tuto státní návštěvu považuje za ocenění Miloše Zemana. „Jestli to skutečně přinese ekonomický efekt, tak to může být zajímavé. Ale aby to nedopadlo jako s čínskými investicemi. Miloši Zemanovi se stává dost často: ‚Myslím, tedy jsem‘ na takové to: Myslím si to, tak to tedy je,“ podotkl Kolář.

Video najdete ZDE.

Anketa

Jak byste coby poslanci hlasovali ve věci vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo?

hlasovalo: 14594 lidí

„Miloš Zeman je pro Rusko velmi užitečným politikem. Zpochybňuje sankce. Posunul se až tak daleko, že převzal ruskou argumentaci, co se týče Krymu, srovnává ho s Kosovem. Což je úplný nesmysl, je tam řada rozdílů,“ poznamenal také Kolář. Podle jeho slov je Zeman velmi potřebným a užitečným nástrojem ruské dezinformační kampaně, jehož Rusko využívá pro domácí propagandu. 

Zeman se podle Kolářových slov chová jako agent Vladimira Putina a snaží se rozbít jednotu Evropské unie.

„Politika appeasementu se nevyplácí. My to přijmout nemůžeme, musíme Ukrajinu nadále podporovat,“ sdělil následně ke Krymu Kolář. Noční můrou Vladimira Putina je pak podle jeho slov úspěšná Ukrajina. 

Europoslanec za Svobodné Jiří Payne se pak v rozhovoru vyjádřil k Evropské unii, která podle něj zasahuje lidem do života tak jako nikdo v dějinách. „Není demokratická,“ tvrdí. Zároveň uvedl, že EU je nyní ve slepé uličce a je třeba přemýšlet o alternativách. „Neexistuje možnost, jak se dostat od současné EU k demokratickému uspořádání,“ míní. A v té chvíli se dostal do sporu se Smetanou.

Podle něj nejsme sami, kdo o alternativách přemýšlí. Zmínil například Francii a prezidenta Emmanuela Macrona. „On začal meditovat také nad tím, kam by se to dalo posunout,“ popisoval Payne, jenž sepsal s kolegou Petrem Machem text „Jde to i jinak“. 

Video najdete ZDE.

„Proč je podle vás Evropská unie nereformovatelná?“ zeptala se jej následně Smetana. „Protože demokracie je normálně odvozena od parlamentu. A v Evropské unii je úřad, Komise, nadřazený všem ostatním,“ sdělil Payne, podle nějž je nutné vše smazat a začít reformovat od Evropského parlamentu. „Proto tvrdím, že to nejde,“ dodal Payne.

Smetana následně zaútočila i na slova Paynea o tom, že obrovská koncentrace moci úředníků bez rovnováhy kontroly je největším bezpečnostním rizikem. „Nikdy v dějinách nesoustředila žádná říše tak velkou moc jako Evropská unie. Nikdy v dějinách nikdo takovou moc neměl,“ poznamenal Payne, jenž varoval i před rozpadem Evropské unie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…