Pojedete ve vlaku do koncentračního tábora. V Praze začíná pozoruhodná výstava

01.10.2018 6:25

U příležitosti 100. výročí vzniku Československa bude dnes pod bývalým Stalinovým pomníkem na pražské Letné zahájena audiovizuální expozice Paměť národa. Výstava se zaměřuje na obě totalitní období nacismu a komunismu, píše ČTK.

Pojedete ve vlaku do koncentračního tábora. V Praze začíná pozoruhodná výstava
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Reinhard Gehlen

V první části expozice nazvané Svědectví budou moci návštěvníci vidět desetiminutovou videoprojekci s vyprávěním pamětníků vzpomínajících na významné události 20. století.

V druhé části výstavy se budou promítat obrazy prostřednictvím videomappingu, tedy projekce na objekty. „Na pár okamžiků se tak ocitnete ve vlaku kamsi do koncentračního tábora, v kokpitu letounu Spitfire během bitvy o Británii či v gestapem zatopené kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze v Resslově ulici. Uvědomíte si hrůzu vyšetřovny StB a zažijete euforii sametové revoluce,“ píše se na webu společnosti Post Bellum, která výstavu spolupořádá.

K vidění budou i portréty pamětníků na panelech rozmístěných na přístupových cestách v parku na Letné. Na místě bývalého Stalinova pomníku bude též pět metrů vysoká zeď, jež má připomínat nesvobodu a násilné rozdělení světa. Výstava bude otevřena do 9. prosince a není vhodná pro epileptiky a lidi s respiračními problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…