Pojišťovací zprostředkovatelé preferují návrh MF na změny provizí

19.06.2015 18:15

Pojišťovací zprostředkovatelé podporují u změn v novele zákona o pojišťovnictví upravený návrh ministerstva financí, pojišťovny se přiklánějí k návrhu poslance ČSSD Ladislava Šincla. Vyplývá to z vyjádření jejich asociací. Návrh zákona vyvolal konflikt mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a Šinclem, kvůli problému se ve čtvrtek sešla koaliční rada. Spor se věcně týkal změn v provizích pojišťovacích zprostředkovatelů.

Pojišťovací zprostředkovatelé preferují návrh MF na změny provizí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Návrh MF garantuje vyšší hodnotu odkupného, tedy peněz, které spotřebitel obdrží při výpovědi jeho pojištění. Zatímco nyní po dvou letech nedostane při výpovědi smlouvy na odkupném nic, návrh MF mu zaručí výplatu určité částky. Vládní návrh chce podle MF zabránit tomu, aby spotřebitelé byli nuceni k opakovanému sjednávání pojištění a neustálého placení nových poplatků za sjednaní takových pojištění.

"Z našeho pohledu je vždy nejlepší stav bez jakékoliv provizní regulace. Ale pokud porovnám tento návrh s návrhem pana Šincla, pak musím říci, že návrh MF je o skutečné ochraně klienta, na rozdíl od Šinclova," uvedl výkonný ředitel Unie finančního zprostředkování a poradenství Jiří Šindelář.

Ministerstvo financí prý dlouho hájilo zájem makléřů

MF chce podle něj řešit to, co klienta nejvíce zajímá, tedy jaké poplatky mu pojišťovna může strhnout. Nikoliv jen provize, jejichž regulace je jen ochranou pojišťovny, ale ne klientů. MF chce stanovit strop pro celkové poplatky pojistek, kdežto Šincl jen jednu jejich kategorii, a to poplatky na úhradu provizí. "Jeho návrh dává tedy pojišťovnám široký prostor, jak si na peníze ze zaregulovaných provizí mohou sáhnout, například zavedením poplatku za předčasné ukončení smlouvy a podobně," poznamenal Šindelář.

Podle výkonného ředitele České asociace pojišťoven Tomáše Síkory však návrh MF pouze stanovuje, jaké pořizovací náklady může pojišťovna zahrnout do výše odkupného. Taková právní úprava by nemotivovala zprostředkovatele na trvání pojistné smlouvy a tím by nebylo zabráněno dalšímu přepojišťování klientů, podotkl.

"Ministerstvo financí dlouho hájilo zájem makléřů. Jak se ukazuje, tak to nebyla správná pozice. Jsem rád, že pod tlakem poslance Šincla změnilo svojí pozici a nyní navrhuje, že by se odměny makléřů měly regulovat. To je obrat správným směrem. Jsem rád, že poslanec Šincl byl v tomto směru úspěšný a že se nezalekl odporu ministerstva financí proti regulaci odměn makléřů," řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka. "Jak se zdá, tak budeme budeme schopni najít na půdě sněmovny nějaké řešení. Jestli to bude návrh poslance Šincla, nebo nový návrh ministerstva financí, o tom je třeba ještě jednat," dodal.

Šincl dnes uvedl, že o Babišovu omluvu nestojí

Podstatou Šinclova návrhu je zamezit současné praxi, kdy zprostředkovatelé ve snaze získat provizi za uzavření nové smlouvy s klienty ukončují smlouvy nejčastěji mezi druhým až pátým rokem pojištění. Šincl chce svým návrhem snížit a stanovit maximální odměnu pojišťovacím zprostředkovatelům. Částku, o níž se provize sníží, tj. přes čtyři miliardy korun ročně, chce připsat pojištěným lidem do výnosů.

Šincl dnes uvedl, že o Babišovu omluvu nestojí. "Na druhou stranu mě těší, že jsem ho donutil podat prostřednictvím poslance Romana Kubíčka pozměňující návrh, který v části souzní s mým návrhem, avšak neobsahuje zastropování provize pojišťovacím zprostředkovatelům. Pozměňující návrh poslance za ANO je tak určitým kompromisem, který vrací zprostředkovatele do výhodnější pozice. Můj návrh je daleko širší a pro klienty pojišťoven výhodnější," doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…