Pojišťovny rozdávají peníze na základě divných vazeb, naznačuje deník

03.10.2012 8:13

V českém zdravotnictví funguje zvláštní systém rozdělování finančních prostředků, v němž hrají klíčovou roli zdravotní pojišťovny. To ony rozhodnou o tom, že dvě různé nemocnice dostanou za stejný úkon různou finanční odměnu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) provedl sice jisté úpravy, ale moc pojišťoven nadále zůstává velká.

Pojišťovny rozdávají peníze na základě divných vazeb, naznačuje deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nemocnice dostávají od pojišťoven za stejné úkony různé finanční ohodnocení.  Tento fakt je o českém zdravotnictví znám relativně dlouho a přestože se ministr zdravotnictví Leoš Heger snaží tyto rozdíly zmenšit, daří se mu to jen částečně. Systém pořád stojí především na klientelistických vazbách a práci lobbistů, píše deník Insider, na základě údajů seznamu základních sazeb za úkony od VZP, který prý má k dispozici.

Heger provedl změnu. Postačí?

"V dosud pečlivě tajeném seznamu například zjistíme, že nemocnice v Hořovicích inkasuje za operaci slepého střeva od VZP 36 tisíc korun, zatímco stejný zákrok třeba v Roudnici nad Labem zaplatí pojišťovna částkou o 16 700 korun nižší. A to před dvěma lety činil rozdíl 20 tisíc korun," píše deník.

Z tabulky také vyplývá, že nemocnice mohou dostat za úkony sumu v rozmezí od 15 do 44 tisíc korun. Konečnou sumu pojišťovny vypočítají tak, že základní sazbu vynásobí koeficientem "relativní váhy" výkonu, který je vyjádřen na stupnici od 1 do 10, přičemž operace slepého střeva bude mít nižší váhu než např. transplantace jater.

Od roku 2012 si pojišťovny mohou podle základních sazeb upravovat finanční ohodnocení úkonů "jen ze 75 procent. Zbývajících 25 procent sumy vyplácí z rozhodnutí ministra Hegera všechny pojišťovny totožně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…