Pojišťovny ždímají lidi o peníze, tvrdí zástupce unie poradců

08.05.2015 10:14

Na finančním trhu již delší dobu budí pozornost novela jinak nenápadného zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích a snaha pojišťoven propašovat do něj zastropování odměn svých dodavatelů. Po několika nezdarech je prý na řadě úspěch, sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Šindelář, zástupce Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Pojišťovny ždímají lidi o peníze, tvrdí zástupce unie poradců
Foto: tan
Popisek: Jiří Šindelář, Unie společností finančního zprostředkování a poradenství

Abychom se v problematice lépe zorientovali, jeden příklad za všechny: v letech 2003-2006 organizovala jedna pojišťovna konverzi starých pojistek s vysokým garantovaným úrokem na nové, „výhodnější“ s garantovaným úrokem cca třetinovým. Tato akce se dotkla minimálně 300 tisíc pojistných smluv, přičemž výsledkem bylo mnoho miliard přesunutých ze zisků klientů do zisku pojišťovny, díky nižšímu úročení nových pojistek. "Zastropování odměn zaměstnanců pojišťoven, přes které takovéto akce mohou nerušeně dále pokračovat, ale nikdo nenavrhuje. Pozoruhodné, že?" konstatuje Šindelář.

Právě toto přepojišťování ve prospěch klienta podle Šindeláře velkým pojišťovnám vadí nejvíce a to má být skutečným cílem „pozměňováku“ s regulací provizí: zakonzervovat trh, na kterém budou moci historicky velké pojišťovny nerušeně „ždímat“ své klienty.

"Je to zvláštní svět, kde se pod dojmem zkreslených „fakt“ přistupuje k cenové regulaci, ničící legitimní podnikání jedné skupiny firem, často malých rodinných podniků, ve prospěch zisků druhé strany, mamutích pojišťovacích koncernů," uvádí zástupce Unie společností finančního zprostředkování a poradenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…