Pokárání vládě: Vloni jste milostivě slíbili, že přijmete 400 uprchlíků. A jaká je realita?

23.07.2016 7:38

Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) se přesně před rokem zcela dobrovolně zavázala, že z uprchlických táborů na Blízkém východě přijme na čtyři stovky uprchlíků. Rozhodnutí přijala celá vláda jednomyslně. Mělo jít o jednorázovou operaci, kterou měla mít česká strana plně pod kontrolou. Podle informací sobotních Lidových novin se ale vládě v plnění tohoto plánu příliš nedaří.

Pokárání vládě: Vloni jste milostivě slíbili, že přijmete 400 uprchlíků. A jaká je realita?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci ze Sýrie v táboře Domiz. Snamdin Nurihasan a Henadi Shibli

„Čeští politici se před rokem zavázali nabídnout nový život 400 migrantům. Přišlo jich ale jen 52. ... A to ještě 32 z nich přišlo přes Libanon v rámci mezitím již zrušeného projektu Nadace Generace 21. Ten byl soukromou iniciativou a ministerstvo vnitra si díky němu mohlo ‚outsourcované‘ cizince připsat do seznamu přemístěných,“ píše se v sobotním vydání deníku. Celá akce probíhá pod patronací Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).  

Vláda spolupráci na projektu s Fondem Generace 21 pozastavila. Dále vláda přemístila do České republiky 3 rodiny z uprchlického tábora Zaatarí v Jordánsku, a to kvůli léčbě nemocných dětí. Po příjezdu do Česka se jedna z rodin prakticky okamžitě vydala do Německa, ačkoli mělo být dítě léčeno ve Fakultní nemocnici Motol. I toto přesídlování bylo zastaveno. Česko však dál pomáhá přímo v Jordánsku.

„Pokračuje program Medevac, v jehož rámci zde bylo letos zatím uskutečněno pět misí českých lékařských týmů a úspěšně odoperováno několik stovek syrských a jordánských pacientů. Medevac bude pokračovat i v druhém pololetí letošního roku, počítám s příjezdem dalších pěti týmů z českých nemocnic,“ prozradil Petr Hladík, český velvyslanec v Jordánsku. Vedle Jordánska mohlo Česko přijmout uprchlíky také z táborů v Turecku, ale úřady v tomto směru nevyvíjejí absolutně žádnou aktivitu, za což si vysloužily kritiku od pracovníků neziskových organizací.

„Česko rozhodně není jedinou zemí EU, která se potýká s naplněním dobrovolných kvót, k nimž Brusel nikoho nenutil. Třeba Polsko z 900 přislíbených cizinců nepřemístilo do země nikoho, nulu má na svém účtu také Chorvatsko, Slovinsko nebo Rumunsko,“ pokračuje deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…