Pokládám to za hloupé, to jest pravicové. Nový a zásadní střet prezidenta Zemana s pravicí

24.02.2016 10:11

Rada hlavního města Prahy neodhlasovala dohodu o navázání sesterských vztahů s Pekingem a je z toho mezinárodní skandál, který může ohrozit i historickou státní návštěvu čínského prezidenta v Praze. Očekávané rutinní hlasování se zadrhlo na jednom z bodů dohody, kterou již vytvořily týmy Adriany Krnáčové a jejího pekingského protějšku. Prezident Miloš Zeman, který by prezidenta Si Ťin- pchinga měl hostit, se nezdržel sžíravého komentáře.

Pokládám to za hloupé, to jest pravicové. Nový a zásadní střet prezidenta Zemana s pravicí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Číny

„Dohoda o navázání vztahu sesterských měst“ byla Radě předložena v pondělí a při hlasování se neočekávaly potíže. Jednalo se o běžnou deklaraci partnerských vztahů uzavíranou mezi městy. Jenže některým radním vadila v textu věta, že Praha uznává politiku „jedné Číny“. To znamená, že uznává čínský nárok na ostrov Tchaj-wan. Na něj se po vítězství komunistů uchýlili jejich oponenti v čele s generálem Čankajškem a dodnes vystupují jako samostatný stát, což ovšem Čína odmítá uznat a prezentuje Tchaj-wan důsledně jako vlastní území.

Tato věta rozčílila některé radní, z rutinního hlasování se stala politická záležitost a nakonec kvůli tomu Rada odmítla celou dohodu. Celé hlasování navíc provázely zmatky, napoprvé byla dohoda schválena. Až poté se jedna z radních začala zajímat o spornou větu a vyžádala si opakování hlasování, které již nedopadlo pro dohodu dobře.

„Nesouhlasím s formulací, která je uvedena v textu, že je jednotná Čína a Tchaj-wan je její součástí. Nemyslím si, že bychom museli tuhle expanzivní politiku Číny podporovat,“ vzkázala radní Jana Plamínková z hnutí Starostové a nezávislí.

Tím je zároveň ohrožena návštěva čínského prezidenta Si Ťin- pchinga, který má na konci března přijet na pozvání prezidenta Miloše Zemana právě do Prahy. Prezident Zeman, který jej má hostit, okomentoval hlasování prostřednictvím muvčího Jiřího Ovčáčka: „Pokládám to za hloupé, to jest pravicové.“

Stanovisko pražské Rady údajně kromě prezidenta znervóznilo i podnikatele, usilující o navázání užších hospodářských styků s Čínou. Náměstek ministra zahraničí Lukáš Kaucký potvrdil Lidovým novinám, že v Číně vyvolalo rozhodnutí překvapení a že může ohrozit například i spuštění přímého leteckého spojení Prahy s Šanghají a s Pekingem. Do Šanghaje se má z Prahy začít létat od letošního května.

Někteří podnikatelé pod podmínkou anonymity hovoří o tom, že prostřednictvím pražských radních měly do vztahů s Čínou záměrně vstoupit politické skupiny, které užší spolupráci s Čínou odmítají.

Naopak potěšený souhlas se ozval od některých komentátorů, dlouhodobě kritizujících bližší hospodářské styky s Čínou. Zbyněk Petráček v Lidových novinách poznamenal, že z nadbíhání Číně se stal rituál, při kterém nepřemýšlíme. Proto je prý užitečné, že pražští radní se tomuto nekritickému nadbíhání postavili. „Rituální lísání není zákon,“ vzkazuje komentátor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…