Poklidná debata v ČT se zvrtla: Hlavně že váš program zaujal voliče, pálil Faltýnek do Farského. „ANO, SPD, komunisti a Zeman, smrtící koktejl,“ utrousil Kalousek

21.10.2017 22:33

V první povolební debatě České televize se sešli všichni političtí lídři stran, které se dostaly do sněmovny. Výjimkou byl Andrej Babiš (ANO), jehož zastoupil Jaroslav Faltýnek.

Poklidná debata v ČT se zvrtla: Hlavně že váš program zaujal voliče, pálil Faltýnek do Farského. „ANO, SPD, komunisti a Zeman, smrtící koktejl,“ utrousil Kalousek
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Moderátor Václav Moravec

„Za hodinu máme předsednictvo, kde se chceme pobavit o výsledku. Pan předseda poslal všem předsedům esemesku, s nimiž chce jednat. „Chceme spíš neformálně diskutovat. Nemáme zatím ještě pověření od prezidenta republiky,“ sdělil úvodem místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, jenž ocenil měsíční lhůtu k debatám, již určil prezident Zeman. Faltýnek pak přislíbil, že ANO bude respektovat poměrné zastoupení ve vedení sněmovny. Nechtěl však příliš odpovědět, zda bude zástupce ODS předsedou Poslanecké sněmovny. Jak však uvedl předseda Petr Fiala, na toto zatím nemyslel.

„Jsme si dobře vědomi toho mandátu, který jsme dostali. S tím mandátem chceme pečlivě nakládat,“ řekl Fiala. „Situace je nová i v tom, kolik subjektů je zastoupeno v Poslanecké sněmovně. Budeme dělat vše pro to, aby zůstaly zachovány všechny tradice parlamentarismu,“ dodal Fiala. 

Ohledně poměrného zastoupení pohovořil i volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, jenž doufá v poměrné zastoupení ve vedení sněmovny. „Nejrychlejší možná varianta je ta, že vláda vznikne v první polovině prosince,“ sdělil Zaorálek, jenž poukázal na roztříštěné výsledky voleb. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip vnímá jako určitou komplikaci, že do Poslanecké sněmovny prošlo devět subjektů. Situaci v Poslanecké sněmovně nedokáže odhadnout ani šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. „Nemyslím si, že ta domluva bude rychlá. A nemyslím si ani, že pan prezident bude nějak pospíchat. Pan prezident se stal velmi silným hráčem,“ zmínil Kalousek. 

„Jsem přesvědčen, že vedení sněmovny bude úzce souviset i s tím, jaká bude budoucí vláda,“ sdělil pak také předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Počet místopředsedů sněmovny by on sám nezvyšoval, i když je pro poměrné zastoupení stran. 

Šéf Pirátů Ivan Bartoš podotkl, že zítra se ustanoví vyjednávací tým. „Nebudeme postupovat nějak netradičně,“ sdělil Bartoš. Spolupráce s ANO pro Piráty podle jeho slov na vládní úrovni možná není. „Budeme postupovat transparentně a zodpovědně, v rámci toho, co jsme lidem slíbili,“ řekl také Bartoš. 

„Uvidíme, jaký bude finální půdorys. Pro nás je prioritou program,“ zopakoval následně šéf SPD Tomio Okamura. Podle svých slov preferuje stabilitu. 

Řeč pak přišla na rozpočet, jenž již byl schválen vládou. Zaorálek v té souvislosti zopakoval své programové priority, stejně jako Bělobrádek. „Myslím si, že by bylo pro stabilitu České republiky dobré, aby byl schválen rozpočet České republiky. Já mohu deklarovat, že tento vládou schválený rozpočet jsem ochoten podpořit,“ podotkl Bělobrádek. I ANO si trvá na rozpočtu, který připravila současná vláda.

„Jen ho teď schvalte, ať nemáme provizorium. A v dubnu uděláme novelu,“ podotkl Kalousek. 

Znovu se bude vydávat Babiš a Faltýnek?

Okamura pak následně varoval před tím, že do sněmovny opětovně přijde žádost o vydání vítězů voleb – Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka. „Ano, dostává se to znovu do bodu nula. Je nyní otázka, kdy znovu do sněmovny doputuje žádost o vydání,“ řekl k tomu Faltýnek. „Čas ukáže, že je to celé zmanipulovaná kauza. Asi nám to ubralo nějaké hlasy, ale...,“ sdělil Faltýnek.

Následně se dostali do rozepře Bartoš s Faltýnkem ohledně legislativy a trestního stíhání Babiše a Faltýnka. „To, zda jsou oba stíháni, nebo nejsou, je pro nás irelevantní,“ sdělil Bartoš ke své strategii. Faltýnek následně vyloučil, že by chtěl jít do vlády. „Andrej Babiš byl lídr. I s vědomím této kauzy dostal 50 tisíc preferenčních hlasů,“ podotkl pak k otázce Andreje Babiše Faltýnek.

„Naším úkolem bude udržet Českou republiku v EU a NATO. To bude velký úkol pro demokratické subjekty. Trošku se děsím toho, že člověk, kterému hrozí deset let vězení, že zároveň tento člověk bude mít v exekutivě dost zásadní vliv na státní zastupitelství,“ dodal Farský. Faltýnek se pak rozčílil, že Farský opět lže ohledně toho, že budou vládnout protievropské strany. „Je po volbách,“ sdělil Faltýnek Farskému. „Ale vy mě napadáte z něčeho, co jsem neřekl, já jsem jen řekl, že naším úkolem bude udržet Českou republiku v EU a NATO,“ podotkl Farský a zaútočil opět na Faltýnka ohledně programu ANO. „Hlavně když váš program zaujal voliče,“ kontroval Faltýnek. 

Bělobrádek pak opětovně zopakoval, že nebude ve vládě, která bude závislá na hlasech extremistů nebo radikálních stran. „Jestli pan Babiš řekl, že chce takové koaliční partnery, kteří budou prosazovat jeho program, tak my chceme prosazovat náš program,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Zaorálek podobu budoucí koalice nedokázal odhadnout. Okamura by si pak přál, aby byla postavena stabilní vláda. „Chci politiku brát do pozitivna, ne do negativna,“ sdělil Okamura, jenž podle svých slov chce být ve vládě, aby mohl prosadit program. 

A co zahraničněpolitická orientace republiky? „Z pozice STAN je jasné, že EU přinesla bezpečnost. A z toho neuhneme,“ řekl lídr STAN Farský heslem TOP 09. Velkou obavu z dalšího směřování země má i Kalousek. „SPD, ANO, KSČM je ve spolupráci s prezidentem Zemanem smrtící koktejl, který oslabí Českou republiku v Evropě i v Alianci,“ řekl Kalousek.

„Záleží na vládě. Neboť vláda je za zahraniční politiku zodpovědná. Uvidí se, jaká vznikne koalice,“ řekl Bělobrádek. Ten se pak dostal do sporu s Okamurou právě kvůli názoru na zahraniční politiku. 

„Doufám, že v následujících čtyřech letech nebude muset Česká republika řešit Brexit,“ sdělil Bartoš. Fiala pak podotkl, že byl kritický k zahraniční politice už v současné době. Závěrem se všichni lídři smírně rozloučili. „Pevnou naději,“ popřál Kalousek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…