Pokračuje arbitráž kvůli problematickému tunelu Blanka

24.01.2014 6:11

U rozhodčího soudu v Praze dnes bude pokračovat arbitráž, která má vyřešit spor mezi Prahou a stavební firmou Metrostav ohledně problematického tunelu Blanka. Rozhodci jsou vázáni mlčenlivostí a nikdo z účastníků nechce jednání komentovat. Praha prý usiluje o to, aby soud co nejdříve vydal mezitímní rozhodnutí. Přerušené práce na stavbě Blanky by tak mohly pokračovat.

Pokračuje arbitráž kvůli problematickému tunelu Blanka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelového komplexu Blanka

Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav v prosinci loňského roku stavbu tunelu zastavil. Důvodem jsou především neproplacené faktury za 2,155 miliardy korun. Metrostav navíc tvrdí, že chybí projektová dokumentace, stavbaři tak prý nemohou pokračovat v práci. Praha se ale obává, že smlouvy s Metrostavem jsou neplatné. Faktury tak prý nemůže zákonnou cestou proplatit. Rozhodnout má proto arbitráž.

Stavba tunelu se oproti plánu prodraží

Tunel Blanka měl být původně zprovozněn v roce 2011, termín se později odsunul na jaro 2014, nyní se diskutuje o létě. Cena stavebních prací i technologie měla být zhruba 26 miliard korun, prodraží se ale pravděpodobně na 36 miliard korun.

reklama

autor: adr, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…