Pokračuje kauza diplomata Chmiela, soud zřejmě vynese rozsudek

03.09.2013 6:48

U Obvodního soudu pro Prahu 1 pokračuje hlavní líčení v případu bývalého velvyslance v Austrálii Juraje Chmiela. Muž je obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku při zadávání veřejných zakázek. Je pravděpodobné, že soud dnes vynese rozsudek.

Pokračuje kauza diplomata Chmiela, soud zřejmě vynese rozsudek
Foto: mzv.cz
Popisek: Juraj Chmiel

Chmielovi, který zastával také funkci ministra pro evropské záležitosti ve vládě Jana Fischera, hrozí až deset let vězení. Vinu odmítá, odpovědnost za realizaci zakázek podle něj nese Ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

Podle spisu se Chmiel provinil v roce 2008 v souvislosti s projektem MZV na informační kampaně v Tichomoří. Projekt vyčíslený na téměř dva miliony korun údajně rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Udělal to prý proto, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení a aby rozhodnutí o vybrání jedné z firem nemusel předkládat ke schválení koordinátorovi projektu.

Škoda se odhaduje na 1,5 milionu korun

Poté údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale se zadáním schváleného projektu nesouvisely a navíc v rozporu se zadáním nijak nepropagovaly české společnosti v zahraničí. Státu tím měl způsobit škodu ve výši zhruba 1,5 milionu korun.

Post velvyslance v Austrálii zastával Chmiel od ledna 2008 do konce roku 2009, kdy se stal ministrem. Kvůli působení v úřednické vládě vystoupil z ODS, kam se ale později vrátil. O pozastavení svého členství ve straně následně požádal ještě před zahájením trestního stíhání, prý z osobních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…