Pokrytectví liberální demokracie je u konce, zaznělo dnes v České televizi

21.12.2015 22:53

Šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný a zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Michal Kořan debatovali v pondělních Událostech, komentářích České televize o tom, zda se země Visegrádské čtyřky budou i nadále vzdalovat pohledu Západu na uprchlickou krizi, a zůstanou tak osamocené, nebo se naopak stanou vzorem pro Západ?

Pokrytectví liberální demokracie je u konce, zaznělo dnes v České televizi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Kořan doufá, že střední Evropa i nadále zůstane součástí Západu. „Ale máte pravdu, že střední Evropa má menší zkušenosti s demokracií a liberální demokracií,“ upozornil ředitel ústavu. Pár slov k tématu přidal i komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko. Podle jeho názoru se časem naučíme přijímat a žít pospolu s uprchlíky.

Kostolný poukázal na to, že k sobě našli cestu slovenský premiér Fico a maďarský premiér Orbán. „Je to velmi zvrácené přátelství,“ posteskl si šéfredaktor s poukazem na to, že Fico je formálně levicový politik, zatímco Orbán pravicový, ale dnes je spojují sociální populismus a odmítání uprchlíků.

Možná nás čekají přelomové volby stejně jako Slovensko

A není to předzvěstí toho, jak se jednou bude chovat i západní Evropa? Ptal se moderátor. Podle Kořana to tak nebude. Liberální demokracie teď prochází debatou, která rozkrývá určité dosavadní pokrytectví politických stran. „Pokrytectví liberální demokracie je u konce,“ věří vědec.

Matúš Kostolný doplnil, že na Slovensku teď dominuje téma posílení bezpečnosti v časech uprchlické krize. Tamní zdecimovaná pravice často jen přitakává Robertu Ficovi. Jediným hlasem stojícím proti strašení uprchlíky a posilování moci státu zůstává slovenský prezident Andrej Kiska. A v brzkých volbách na Slovensku se může stát, že pravice bude vymazána z mapy.

Přelomové volby nás možná čekají i v Česku. Třeba skončí tradiční pravolevé soupeření o vysoké daně a výši dávek. Podle Kořana se ale dnes máme dobře, a to možná vede k tomu, že se nemusíme zabývat otázkami o výši daní a sociálních dávek.

Podle Kubička je dobře, že se i na politické scéně vedou spory o uprchlickou krizi. Diskuse je zdravá a je dobře, že v ní zazní určité vyjádření obav lidí i hlas volající po solidaritě s uprchlíky. Tak to vidíme např. u ČSSD v osobách ministrů Milana Chovance a Jiřího Dienstbiera a je to dobře. Naproti tomu pravicové strany jsou dnes už tak slabé, že tuto debatu v nich nevídáme. „Masovou stranou se možná stává hnutí ANO, ale tam takové názory raději nevyjadřují, aby masovou stranou zůstali,“ uzavřel Kubičko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…