Pokrytectví, okrádá stát, zaútočil Sobotka znovu na Babiše. S pravicí se proti němu ale prý nespojí

12.02.2017 12:21

Hostem dnešního diskusního pořadu Partie byl premiér Bohuslav Sobotka. Hovořilo se především o tom, jak snížit příliš vysoké ceny mobilních operátorů, o výstavbě vysokorychlostních železnic či o tom, koho ČSSD nominuje na post prezidenta.

Pokrytectví, okrádá stát, zaútočil Sobotka znovu na Babiše. S pravicí se proti němu ale prý nespojí
Foto: TV Prima
Popisek: Bohuslav Sobotka v Partii na Primě

Nejprve se diskutovalo o tom, jakým způsobem dotlačit mobilní operátory ke snížení cen služeb, které za ně platí české rodiny. Sobotka uvedl, že navrhl, aby se zvýšily pokuty pro jednotlivé mobilní operátory z 20 na 50 milionů korun.

Sobotka také poukázal na to, že ČTÚ v současnosti může dát jedinou sankci za nedodržování podmínek, a to je odebrat frekvence. To by se mělo změnit. V budoucnu by také měl ceny telekomunikačních služeb snížit příchod čtvrtého mobilního operátora. Kdy by se tak mohlo stát, premiér neupřesnil. Uvedl pouze, že se tak může stát teprve poté, co televizní vysílání přejde na systém DVB-T2, pak budou potřebné frekvence uvolněné. Naznačil, že by se tak mohlo stát v horizontu několika let.

Stát sice nemůže telekomunikačním operátorům nařídit snížení cen, novela zákona o elektronických komunikacích by k tomu ale měla přispět. Podle Sobotky by mohla být přijata v polovině letošního roku. A již v průběhu letošního roku očekává premiér snížení cen za mobilní telefonní služby.

Dalším tématem byly plány na výstavbu vysokorychlostní železnice. Sobotka upřesnil, že jde o tratě, na kterých se jezdí rychlostmi vyššími než 250 km/hod. Jde o úseky Praha – Drážďany – Berlín a Praha – Brno – Břeclav. Nejprve je ale nutné, aby Němci dali do spolkového plánu dopravy úsek Berlín – Drážďany – státní hranice jako prioritu číslo jedna. Sobotka si myslí, že je velká šance, že to Němci dají jako prioritu. Předpokládá, že zahájení výstavby vysokorychlostní železnice by mohlo být v roce 2035.

Pracovní skupina k této záležitosti již na ministerstvu dopravy vznikla.

Sobotka je také přesvědčen o tom, že ČSSD má šanci volby vyhrát. Je ovšem třeba, aby na nadcházejícím sjezdu strany bylo zvoleno vedení, „které bude mít tah na branku“. Doufá, že po sjezdu bude strana jednotná. A proč by lidé měli ČSSD volit? „Řadu věcí během posledních let ve vládě jsme splnili. Chceme hájit zájmy zaměstnanců, seniorů, rodin s dětmi,“ to prý na rozdíl od Babiše.

Na přímou otázku, zda po volbách může dojít ke koalici ČSSD s pravicovými stranami proti Babišovi, odpověděl Sobotka záporně. „Nedovedu si představit vládu na základě negativního vymezení vůči Babišovi,“ podotkl. Podle něj existuje varianta vlády levostředové nebo pravostředové. Nevylučoval by ani variantu, že se Babiš může spojit s pravicí. Podobně jako dnes spolupracuje hnutí ANO s ODS ve Středočeském kraji.

Vyjádřil se také k aféře ministra financí Babiše, který před několika lety nakoupil korunové dluhopisy své firmy, a tím se vyhnul zaplacení daní. „Je na tahu Babiš, aby ty věci vysvětlil. Vidím zásadní problém určité pokrytectví, říká, že kdo neplatí daně, okrádá stát a sám použije daňový trik, je to pokrytecké,“ prohlásil Sobotka s tím, že mezi tím, co Babiš říká a co dělá, je obrovský rozpor.

Na otázku, koho sociální demokraté nominují na post prezidenta, odpověděl, že kdo bude příštím předsedou vlády, bude pro život občanů důležitější. Sobotka zastává názor, že ČSSD nemusí za každou cenu stavět stranického kandidáta. Do prázdnin by mohlo proběhnout stranické referendum o tom, jakého kandidáta by ČSSD měla podpořit. Na sjezdu se o tom rozhodovat nebude. Výsledky stranického referenda by mělo vedení strany respektovat. Myslí si ale, že lidé si do volby prezidenta moc nenechají od politických stran mluvit.

Foto: TV Prima

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…