Pokud Zeman neodvolá Babiše, může prý úplně skončit

06.05.2017 9:52

Prezident Miloš Zeman musí odvolat ministra financí Andreje Babiše (ANO), jak si přeje premiér vlády Bohuslav Sobotka. Shodují se na tom alespoň ústavní právníci, které oslovily MF Dnes a Lidové noviny. Učinit by tak měl co nejdříve, maximálně pár dní po svém návratu z plánované cesty do Číny, uvádí. Jinak mu prý hrozí i ztráta úřadu a možnosti znovu kandidovat.

Pokud Zeman neodvolá Babiše, může prý úplně skončit
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Ústavní právník Jan Kudrna a profesor Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch uvádějí, že v případě, že by prezident nepřijal návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše, šlo by neústavní krok. Článek 74 podle nich hovoří jasně: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“ 

Jan Kudrna pak dodává, že by prezident tak měl učinit co nejdříve, nikoliv až po svém příletu z Číny 17. května, jak hlava státu uvedla. „Veřejné právo stojí na tom, že když není stanovena lhůta, tak se koná neprodleně nebo bez zbytečného odkladu,“ uvedl Kudrna pro MF Dnes s tím, že návrh už byl na Hrad odeslán, takže všechny ústavní předpoklady byly splněny.

Oproti tomu Gerloch tak striktní není a dává prezidentovi prostor pro požadování vysvětlení či vzhledem k možnému časovému zaneprázdnění. Vše by se však podle něj mělo udát v přiměřené době, uvedl pro MF Dnes. 

A co by se podle něj stalo, když by prezident váhal déle, než je nutné? Vláda by mu například mohla omezit výdaje na zahraniční cesty či by se mohl s premiérem střetnout před Ústavním soudem. Nejzávažnější scénář pak pro něj může podle MF Dnes nastat v případě, že se proti němu spojí alespoň 49 senátorů a 120 poslanců. „Mohou buď rozhodnout o tom, že prezident nemůže vykonávat úřad, nebo dokonce podat ústavní žalobu,“ dodává deník. A Gerloch podotýká, že potom by prezident mohl ztratit svůj úřad a způsobilost jej znovu nabýt. 

Přísnější je však i ústavní právník Jan Kysela, jenž pro Lidové noviny uvedl, že nepovažuje za správné, že prezident se odvoláním Babiše začne zabývat až po návratu z Číny. „Návrh na odvolání ministra, který je navíc součástí politické krize, by asi v programu prezidenta měl být prioritou, a ne něčím, co se odsune o dva týdny,“ uvedl s tím, že se nepředpokládá, že návrhu na odvolání ministra prezident vyhoví za rok nebo dva. 

„Prezident nemá žádné uvážení, zda návrhu vyhoví, nebo nevyhoví. Existují ale okolnosti, proč nemusí vyhovět hned. V prvé řadě je to rozhovor s předsedou vlády, aby zjistil, co ho k takovému rozhodnutí vedlo. Ten se uskutečnil ve středu, takže prezident nepochybně motivy premiéra zná. Prezident by také mohl chtít vědět, kdo bude po odvolání Andreje Babiše stát v čele ministerstva financí. To je legitimní otázka, ale nemůže být kritériem pro to, zda prezident premiérovi vyhoví, nebo ne,“ řekl Kysela. V případě, že tak Zeman neučiní, souhlasí Kysela s tím, že je potřeba vytvořit politický tlak či podat návrh k Ústavnímu soudu. 
 
Jak však konstatují Lidové noviny, podobně v roce 2011 odmítl odvolat tři ministry Nečasovy vlády za Věci veřejné prezdent Václav Klaus. Nečas pak tehdy ustoupil. 

Lidové noviny pak však spekulují ještě o jednom scénáři – že by si prezident mohl vyložit Ústavu tak, že lze předsedu vlády odvolat i bez jeho demise. Podle Jana Kysely by však jednostranné odvolání mělo parametr ústavního puče. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …