Pokud Zeman neodvolá Babiše, v senátu navrhnou ústavní žalobu

09.05.2017 20:12

Pokud prezident Miloš Zeman do týdne neodvolá předsedu hnutí ANO Andreje Babiše z vlády, jeho kritici v senátu navrhnou nejpozději příští úterý projednání ústavní žaloby na hlavu státu. Po dnešním jednání organizačního výboru horní komory to novinářům oznámil její předseda Milan Štěch (ČSSD). Zemanův mluvčí to označil za nepřijatelné vyhrožování prezidentu republiky.

Pokud Zeman neodvolá Babiše, v senátu navrhnou ústavní žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub nezávislých senátorů uspořádal na půdě Senátu konferenci Role ČT v naší společnosti. Nikdo z vedení ČT, přestože byli ředitelé pozváni, na konferenci nedorazil

Jestliže by prezident návrhu na Babišovo odvolání nevyhověl během deseti či 14 dnů, „podmínky pro podání žaloby jsou namístě“, řekl Štěch na dotaz ČTK. Zeman chce o Babišově osudu rozhodnout až po návratu z Číny, kde má pobývat do 18. května.

„Vyhrožování prezidentu republiky je v demokratické společnosti nepřijatelné a neakceptovatelné. Už jsme to v historii jednou zažili,“ komentoval postoj senátorů mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozila Zemanovi už v pátek skupina 27 senátorů. Místopředsedkyně senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na dotaz ČTK uvedla, že tato skupina se průběžně rozrostla na 34 členů horní komory. Návrh žaloby by podle ní mohl být připraven v řádu dnů. Štěch podotkl, že k projednání návrhu by bylo svoláno zasedání senátu, pokud by byl návrh organizačním výborem shledán jako důvodný.

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Podání žaloby by pak musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory.

K ústavní žalobě byl zdrženlivý místopředseda senátu Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj by měl senát spíše svolat „mimořádnou schůzi, která by se v širších souvislostech zabývala společenskou situací v České republice“. Zároveň ale kritizoval Zemanovo otálení s odvoláním Babiše. Naznačil, že by prezident mohl odvolání provést i během své čínské mise. Štěch by měl podle Kubery navrhnout prezidentské volby v co nejkratším termínu, „aby to trápení co nejdříve skončilo“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…