Pokud budeme dělat to co vždycky, teroristé vyhrají, varuje Jaroslav Bašta

15.11.2015 7:24

Někdejší vyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se rozepsal o pařížském útoku. Islamisté podle jeho názoru zvolili techniku, kterou lidstvo zná už stovky let. Díky tomu ale také tušíme, jak se proti teroristům bránit.

Pokud budeme dělat to co vždycky, teroristé vyhrají, varuje Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Řada expertů tvrdí, že útok v Paříži byl plánován dlouho dopředu. Bašta o tom ale není přesvědčen. Kdyby byl útok opravdu tak pečlivě připraven, teroristům by se pravděpodobně podařilo proniknout i na stadion, kde tisíce lidí sledovaly sportovní utkání. Masakr, k němuž mohlo na stadionu dojít, mohl být mnohonásobně strašlivější, než je dnešní realita. Podle někdejšího velvyslance mohli teroristy být především mladí Evropané konvertující k islámu, které inspiruje Islámský stát.

Řešení existuje

Evropa  z historie ví, že „poturčenec je horší Turka“. Toto přísloví odkazuje např. na tzv. janičáře. V minulých staletích šlo o malé děti unesené křesťanům, které byly převychovány. Stali se z nich fanatičtí strážci tureckých sultánů, kteří se zároveň dobře vyznali v evropské mentalitě. Právě proto byli tak nebezpeční. Islámský stát dnes volí tutéž taktiku. Takže co s tím?    

„Jedinou cestu, jak zabránit opakování krvavého pátku jindy a jinde, představuje velmi osobní netradiční přístup všech bezpečnostních složek. Evropa musí omezit další indoktrinaci své mládeže. Radikální muslimští kazatelé musejí být internováni, případně vyhoštěni. Za účast na zločinech Islámského státu budou mladým navrátilcům v jejich domovských zemích hrozit tresty za genocidu, takže by se raději neměli vracet. Mezinárodní společenství musí porazit vojensky Islámský stát a tvrdě potrestat jeho sponzory, ač se někteří z nich zatím tváří jako naši spojenci,“ píše Bašta v komentáři pro První zprávy.cz.

Musíme prý také okamžitě zastavit příliv uprchlíků směřujících do Evropy, identifikovat ty, kteří už tu jsou, a vyhostit potenciálně nebezpečné osoby. A budeme muset pečlivě hlídat své hranice. Něco takového však podle Bašty bude jen těžko možné, pokud budeme trvat na existenci Schengenu. Jeho hranice lze totiž uhlídat jen těžko.  

„Zvolíme-li obvyklou českou a unijní taktiku, tedy chvíli vzdychat a nedělat nic, naplní se výhrůžka islamistů – brzy se budeme bát jít nakoupit,“ varuje Bašta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…