Pokud by Rusko zastavilo podporu separatistů, situace na Ukrajině by se uklidnila, tvrdí Zaorálek

15.08.2014 16:21

Rusko může pomoci k velmi rychlému uklidnění situace na Ukrajině, stačí jen zastavit příliv bojovníků a zbraní na východ této země. Po příjezdu do Bruselu v pátek na mimořádné zasedání ministrů zahraničí Evropské unie to ČTK a Českému rozhlasu řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Ministerská schůzka vedle ukrajinské krize jedná i o aktuálním vývoji v Iráku. Praha zvažuje, že dodá iráckým Kurdům zbraně pro boj s islámskými radikály. Podle agentury Reuters by Praha mohla začít s vyzbrojováním Kurdů na konci srpna.

Pokud by Rusko zastavilo podporu separatistů, situace na Ukrajině by se uklidnila, tvrdí Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Člověk je trochu skeptický, protože mně připadá, že Rusko by mohlo pomoci velmi rychle té situaci. To asi každý tuší, že ve chvíli, kdy by Rusové rozhodli, že skončí příliv zbraní, separatistů a bojovníků do východní části Ukrajiny, tak by to mohlo znamenat, že se ve velmi krátkém čase umožní přístup právě humanitárním misím," prohlásil Zaorálek.

Ministr prozatím nechtěl komentovat aktuální dohodu mezi Kyjevem a Moskvou o distribuci ruské humanitární pomoci. Podle ujednání bude veškerý náklad rozdělovat výhradně Červený kříž.

Ministři budou v Bruselu jednat hlavně o ruském humanitárním konvoji a situaci v Iráku

Ruský humanitární konvoj určený pro Ukrajinu má být jedním z hlavních témat páteční bruselské schůzky. Podle diplomatických zdrojů lze očekávat, že Evropská unie vyšle do Kremlu jednohlasné varování před tím, aby Rusko humanitární misi zneužilo k dalšímu vyhrocení situace, nebo jako záminku pro invazi.

Dalším důležitým bodem rozpravy bude vývoj v Iráku, kde na západě země v posledních měsících dosáhli radikálové z hnutí Islámský stát značných územních zisků. České Ministerstvo zahraničních věcí proto jako jednu z možných variant pomoci zvažuje dodávky lehkých zbraní a munice iráckým Kurdům, kteří bezprostředně nebezpečí radikálů čelí.

Kurdský region potřebuje výraznou pomoc, míní Zaorálek

Podle Zaorálka chce Česko o možných dodávkách zbraní Kurdům hovořit s dalšími zahraničními partnery z EU a USA. Praha by prý rovněž uvítala, kdyby tato pomoc do Iráku proudila společně v rámci skupiny států, které se na ní dohodnou.

„Pracujeme na tom doma a také bych byl rád, kdybych o tom dnes měli možnost o tom mluvit s našimi partnery," řekl Zaorálek o vyhovění kurdské žádosti o výzbroj. „Jsme přesvědčeni o tom, že ten region výrazně potřebuje pomoci," dodal s tím, že humanitární pomoc je zde spojena i s poskytnutím zbraní.

Na konci srpna by mohlo Česko začít s vyzbrojováním Kurdů

„(České) Ministerstvo zahraničních věcí považuje konec srpna za reálný termín zahájení dodávek," citoval Reuters prohlášení české diplomacie. S případným vyzbrojováním Kurdů by musela souhlasit česká vláda, která se ke svému prvnímu jednání po prázdninové výluce sejde 27. srpna.

Jednotný souhlas EU s vyzbrojováním Kurdů zřejmě není možné očekávat, neboť některé členské státy jsou proti. Odpor zazněl například z Rakouska či Švédska, tedy tradičně neutrálních zemí.

Česko chce také pomoci řešit humanitární situaci v Iráku, kde jsou před islamisty na útěku údajně až statisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…