Pokud by Zeman otálel s odvoláním Babiše, tak Ústavní soud. Pokud by nerespektoval verdikt, sesadit, hrozí Kroupa

06.05.2017 20:34

Český politik, vysokoškolský učitel a někdejší předseda ODA Daniel Kroupa se domnívá, že proti prezidentovu otálení s odvoláním ministra financí Andreje Babiše (ANO) by měla okamžitě přijít stížnost k Ústavnímu soudu. Uvedl to alespoň na svém facebookovém profilu.

Pokud by Zeman otálel s odvoláním Babiše, tak Ústavní soud. Pokud by nerespektoval verdikt, sesadit, hrozí Kroupa
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Podle Kroupy, pokud by pak prezident nerespektoval soudní verdikt, byl by to důvod k jeho sesazení z funkce pro hrubé nedodržování Ústavy. „Takové tahanice v předvolební kampani, i kdyby se je nepodařilo dotáhnout do konce, by zajisté otrávily mnohé bývalé voliče stávajícího prezidenta a usnadnily vítězství jeho protikandidáta,“ domnívá se. 

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček totiž včera uvedl, že i když byl návrh na odvolání Andreje Babiše doručen do Kanceláře prezidenta republiky, prezident se s ním podrobněji seznámí až v pondělí 8. května. „Není třeba spěchat. Pan premiér se i v tomto případě projevil jako člověk, který Ústavu České republiky nejenom nezná, ale zřejmě jí hluboce pohrdá,“ konstatoval včera Ovčáček. Zároveň pro ParlamentníListy.cz jako první médium uvedl, že se bude prezident celou věcí zabývat až po svém návratu z Číny, nejdříve tedy 18. května.

Zemanovi totiž vadí, že Sobotka do návrhu na odvolání bez předchozí porady rovnou napsal datum, ke kterému by chtěl vicepremiéra Babiše odvolat. „V návrhu na odvolání bez konzultace s prezidentem republiky si pan premiér svévolně stanovil datum 9. května. Takto solidní politik nepostupuje. Je to ostuda,“ uvádí hradní mluvčí.

„Pan prezident si se svým rozhodnutím trpělivě vyčká, především proto, že nelze vyloučit, že pan premiér opět svůj názor změní. Předpokládám, že celou věcí se pan prezident bude zabývat po návratu z návštěvy Číny. Datum 9. května si pan premiér může pověsit na Facebook a to je tak vše, co s tímto datem může dělat,“ doplnil nekompromisně Jiří Ovčáček pro ParlamentníListy.cz.

Bohuslav Sobotka v pátek dopoledne opět překvapil změnou svého rozhodnutí. Místo předtím avizované demise na tiskovce totiž uvedl, že žádnou demisi podávat nebude a navrhne Babišovo odvolání, o čemž uvažoval původně, ale vyloučil to s odůvodněním, že nechce z šéfa ANO udělat mučedníka.

Nejprve bylo oznámení živě před kamerami, že premiér podá demisi vlády, a to ještě tento týden. Následně Sobotka své vyjádření korigoval s tím, že demisi sice podá, ale bude platit až zhruba od poloviny května. Ještě později řekl, že na Hrad sice půjde, ale žádnou demisi nepřinese. Definitivně vystoupil, jak známo, s návrhem na Babišovo odvolání.

Ve čtvrtek byl Sobotka u prezidenta Zemana na Hradě, jenže prezidentská kancelář podle Zemanových slov nedostala z Úřadu vlády aktuální informace, že premiér demisi nepřinese, a připravila aranžmá v sále včetně novinářů, jako by se demise konala. Sobotka byl evidentně překvapený a pustil se v přímém přenosu do prezidenta. Ten se uprostřed Sobotkovy řeči otočil a odešel ze sálu.

Celý příspěvek Daniela Kroupy:

Proti prezidentovu otálení s odvoláním ministra financí by měla okamžitě přijít stížnost k Ústavním soudu. Pokud by pak prezident nerespektoval soudní verdikt, byl by to důvod k jeho sesazení z funkce pro hrubé nedodržování ústavy. Takové tahanice v předvolební kampani, i.kdyby se je nepodařilo dotáhnout do konce, by zajisté otrávily mnohé bývalé voliče stávajícího prezidenta a usnadnily vítězství jeho protikandidáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…