Pokud máte rakovinu, raději nečtěte: Vaše léky prý končí jinde

10.06.2013 7:53

Drahé léky, zejména na rakovinu, mizí za hranicemi. O problému, o kterém se sice ví, ale málo se proti němu dělá, píší Lidové noviny. Nemocnice léky objedná, pojišťovna zaplatí, ale k pacientovi se nedostanou. Od ledna roku 2011 musí distributoři pohyby všech léčiv hlásit úřadům.

Pokud máte rakovinu, raději nečtěte: Vaše léky prý končí jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Váha s léky

Podle deníku Lidové noviny se o tom, že se léky ztrácí, ví již dlouho, ale nikdo to neřeší. Přitom čeští pacienti slýchávají větu: „Nejmodernější biologické léky nedostanete, nejsou na ně peníze.“ Deník píše, že loni došly peníze na léčbu rakoviny v říjnu.

Problém tkví v tom, že se to nedá dokázat. To alespoň Lidovým novinám potvrdili lékárníci i zaměstnanci farmaceutických firem. Deník popisuje princip celé operace. Nemocnice si prý objedná třeba 100 ks balení léku a nasmlouvá s distributorem slevu. Léky tak prý nakoupí třeba za desetinu původní částky. Všechna balení však nepřevezme, naopak si převezme pouze desetinu. Důležité však je, že předstírá, že je nakoupila za cenu obvyklou. Takto také fakturuje pojišťovně. Zbylé léky distributor podruhé prodá v zahraničí, tak to Lidovým novinám popsali lékárníci. Podle nich jsou škody na pacientech miliardové.

Některé nemocnice nakupují léky za ceny nižší, než účtují

Od ledna roku 2011 musí distributoři pohyby všech léčiv hlásit Ústavu pro kontrolu léčiv. Ten přiznává, že o převozech ví. Mluvčí ústavu Veronika Petláková Lidovým novinám řekla: „Jen během roku 2012 se do zahraničí reexportovalo na 105 tisíc kusů balení za zhruba 160 milionů korun.“ Lékárníci prý odhadují, že skutečný počet odvezených léků je mnohem vyšší.

Podle deníku Lidové noviny o machinacích s nejdražšími léky vědí i zdravotní pojišťovny. Například prý VZP loni podnikla řadu kontrol ve specializovaných centrech. Při ní zkoumala dokumentaci 1671 pacientů a přišla na nedostatky vyčíslené na 336 milionů korun. Třetinu z nich tvoří nesoulad mezi tím, kolik léčiva nemocnice lidem skutečně podaly a kolik ho chtěly proplatit po pojišťovně.

„Také my se domníváme, že některé nemocnice nakupují léky a zdravotnický materiál za ceny nižší, než nám ve skutečnosti účtují,“ potvrdil Lidovým novinám šéf Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich. Jenže podle jeho slov pojišťovna nemá jak to odhalit a dodává, že o těchto machinacích nemusí vědět ani vedení nemocnice. Stačí na to prý jeden člověk, který léky objedná a později i převezme.

Platforma zdravotních pojištěnců má jiný názor. Její právník Ondřej Dostál Lidovým novinám řekl, že by stačilo, kdyby prý pojišťovny vyžadovaly po nemocnicích rozepsané položky na všech fakturách. Platforma je také pro zveřejnění všech smluv a faktur na internetu.

Specializovaná centra spojitost s reexportem odmítají

Ministerstvo zdravotnictví si je prý také reexportu vědomo. Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové jde ale o zcela legální obchodní aktivitu. Nyní prý stačí nově přijaté pravidlo, a to, že distributor musí o vyvezených lécích úřady alespoň informovat. To podle ní ministerstvu dovolí reagovat na získaný přehled o reexportu a jeho objemu.

Deník také píše, že popsaná manipulace s léky prý paradoxně nevadí ani některým výrobcům, kteří na reexportech teoreticky tratí. „Já bych to těm nemocnicím nezazlíval, je to jedna z mála možností, jak si vylepšit příjmy. Jsou ze všech stran biti,“ říká pro Lidové noviny jeden ze zástupců farmaceutické firmy. Samotná specializovaná centra jakoukoli spojitost s reexporty prý odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…