Pokud nedostanou školy přidáno, v říjnu to vypukne. Rektor Bek udeřil z rozhlasu

11.09.2017 17:40

Platy učitelů budou od 1. listopadu navýšeny o 15 procent. Ale na navýšení peněz pro vysoké školy se politici zatím nedohodli. Co na to říkají rektoři? Na to se v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu zeptal moderátor Jan Moláček rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka.

Pokud nedostanou školy přidáno, v říjnu to vypukne. Rektor Bek udeřil z rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vysoké školy žádají od vlády 4,5 miliardy korun navíc, ale zatím je nedostaly. „Vláda se rozhodla, že nás bude natahovat, ona už to dělá 3,5 roku, tak si myslí, že 14 dní ještě sneseme,“ začal Bek. Pokud do konce měsíce září vláda o této věci nerozhodne, vysoké školy v říjnu přikročí k protestům. Rektoři jsou sice připraveni vyjednávat, ale to neznamená, že jsou ochotní úplně se vzdát těchto peněz, neboť mají jít např. na zvýšení příjmů doktorandů.

Pokud politici na navýšení peněz nekývnou, vysoké školy prý vysvětlí voličům, proč je to špatně. „My si myslíme, že by se do toho jakousi gerilovou kampaní mohli zapojit i studenti. Myslíme si, že můžeme přesvědčit až 1,5 milionu občanů. My chceme přesvědčovat občany, protože jsme zjistili, že to kabinetní vyjednávání není k ničemu, protože politicky to začíná být zajímavé až tehdy, když se o ten problém začne zajímat veřejnost,“ pokračoval Bek.

Host je přesvědčen, že se můžeme obejít bez školného na vysokých školách, ale tak jako tak musíme mít na paměti, že vzdělání něco stojí. A pokud politici nebudou chtít rozpočty vysokých škol posílit, nezbude, než jakousi formu školného zavést.

Promluvil také o proměnách, kterými budou muset projít vysoké školy, aby byly schopny studentům maximálně pomoct s přizpůsobením se změnám na trhu práce. Nejlepší by bylo, aby byl každý student co nejflexibilnější a aby mohl v případě potřeby změnit zaměstnání. Každý student by dnes měl absolvovat také základy IT. Právě to by podle Beka byla nejlepší příprava na přicházející technologickou revoluci 4.0, o které se tolik mluví.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…