Pokud někoho zadržíme, je třeba ho v časovém horizontu vrátit, odkud přišel. Běženci, Jiří Pospíšil vás na ČT nepotěšil

07.06.2016 22:41

Hostem dnešních Událostí, komentářů ČT24 byli europoslanec Jiří Pospíšil a ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl. Vyjádřili se k uprchlické krizi a k současnému návrhu Evropské komise.

Pokud někoho zadržíme, je třeba ho v časovém horizontu vrátit, odkud přišel. Běženci, Jiří Pospíšil vás na ČT nepotěšil
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

Evropská komise podle Pospíšila konečně pochopila to, že je nutné pomáhat migrantům v místech původu. „V tuto chvíli Evropská komise navrhuje devět partnerských zemí a je na stole plán, který by měl těmto zemím pomoci,“ uvedl Pospíšil ke dnes uzavřené dohodě. 

„Ve vztahu ke třetím zemím musí Evropská unie vystupovat jednotně,“ domnívá se Pospíšil. Co se týče readmisní dohody, nemůže ji podle Pospíšila podepisovat 28 zemí Evropy, ale celá Evropská unie. 

„Pokud někoho nelegálně zadržíte na svém území, máte ho v určitém časovém horizontu vrátit tam, odkud přišel,“ vyjádřil se také Pospíšil k dnešnímu rozsudku, který toto potvrdil. „Rozsudek se týkal případu vnitřní hranice Schengenu. Druhý případ je vyhoštění mimo Evropskou unii, a to je nesmyslné, aby bylo činěno v krátkém termínu. To zakazují i Ženevské konvence, že člověk nesmí být vyhoštěn do země, kde je občanská válka,“ sdělil Pospíšil. 

„Soud nepřišel s ničím novým,“ podotkl k rozsudku, že státy Evropské unie nesmějí trestat nelegální migranty vězením, také Kratochvíl. „Jedna skupina je skutečně skupinou, která prchá před válkou. Když vypukla válka, začal prudce růst počet uprchlíků. Pak je tady druhá skupina migrantů, která je ekonomickou skupinou migrantů, a zde může readmise fungovat mnohem lépe,“ doplnil Kratochvíl.

„Kdybych mluvil o těch readmisních dohodách, tak se členské státy zcela jistě za Evropskou komisi postaví,“ myslí si Kratochvíl. A dodal, že ve vztahu ke vnějším partnerům nejsou spory mezi státy tak zásadní. „Na mnohé problémy řešení na národní úrovni zkrátka nestačí,“ uzavřel Kratochvíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…