Pokud u nás bude hrozit kolaps energetické soustavy, může pomoci Temelín

23.02.2015 12:00

Při problémech v přenosové soustavě může první blok jaderné elektrárny Temelín snížit výkon až na polovinu. Tím významně přispěje k možnostem ochrany soustavy před jejím rozpadem. Takový je výsledek zkoušky zaměřené na regulační schopnosti nové turbíny, která se v elektrárně uskutečnila o víkendu. ČTK to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Pokud u nás bude hrozit kolaps energetické soustavy, může pomoci Temelín
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Dosud mohla temelínská jednička při problémech v přenosové soustavě snižovat výkon o 230 MWe, o víkendu byla ověřena hranice regulačních schopností o dalších 300 MWe. Pokud tedy dojde například k neplánovaným přetokům elektřiny z německých větrných elektráren, může Temelín významně pomoci k udržení stability sítě.

Během víkendové zkoušky sledovali odborníci z Temelína především chování zařízení v nejaderné části elektrárny. "Nejlepším provozním stavem je pro jadernou elektrárnu plný výkon. Nižší výkony jsou, laicky řečeno, srovnatelné s jízdou autem rychlostí 50 kilometrů za hodinu na čtyřku. Víkendovou zkouškou jsme si potvrdili, že blok můžeme provozovat na polovičním výkonu a po vyhodnocení získaných dat zvážíme rozšíření nabídky výkonu pro regulaci nebo řešení krizových stavů rozvodné soustavy," vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel elektrárny.

Temelín zachraňoval stabilitu sítě už před rokem

Loni Temelín přispěl k udržení stability v přenosové soustavě v polovině března, kdy na tři hodiny druhý blok snížil výkon o 100 MWe. Důvodem bylo riziko přetížení rozvodné soustavy vlivem velké výroby větrných elektráren na severu Německa.

Právě neplánované přetoky elektřiny z německých větrných elektráren dlouhodobě ohrožují stabilitu středoevropské přenosové soustavy. Jejich výkon odpovídající 15 Temelínům a nedostatečná přenosová kapacita mezi severem a jihem Německa způsobují nárazová přetížení českých a polských přenosových linek. Hned dvakrát čelil provozovatel české přenosové soustavy ČEPS této situaci během letošního ledna. Stálo ho to desítky milionů korun.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR a kryje pětinu české spotřeby. V roce 2014 vyrobila 14,95 miliard kWh elektrické energie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…