Pokud vám uniklo: Drsný projev Petra Pitharta o Václavu Havlovi. Mluvil i Sobotka, z čehož má srandu Erik Best

06.10.2016 11:25

Teze Václava Havla o pravdě a lásce se stává ukazatelem směru a měřítkem, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v projevu k nedožitým 80. narozeninám bývalého českého prezidenta. Nyní je podle premiéra v sázce, zda Česko zůstane otevřené, nebo se uzavře světu, zda se bude izolovat, nebo spolupracovat s ostatními národy, zda bude liberální, nebo autoritářskou společností. Za demokracii a svobodu musíme i dnes aktivně bojovat, prohlásil Sobotka při zahájení slavnostního koncertu v pražském Rudolfinu.

Pokud vám uniklo: Drsný projev Petra Pitharta o Václavu Havlovi. Mluvil i Sobotka, z čehož má srandu Erik Best
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

Ustupování z pozic nebo chytračení ve vlastní prospěch rozhodně není podle premiéra cesta k úspěchu.

Sobotka vyzval k zamyšlení, proč je nyní o dost těžší hovořit Havlovým jazykem. Odpovědí na tuto otázku musí být podle premiéra jednoznačné hodnotové vymezení. Dnešní situace není srovnatelná s rokem 1990, uvedl, je ale zřejmé, že cosi z té turbulence, o které Havel ve svém památném projevu v americkém Kongresu hovořil, v našich společnostech znovu ožívá, míní premiér.

Havlovo výročí podle něj připadá na chvíli, která klade před euroatlantické západní společenství zásadní výzvy. „Ať už v souvislosti s bezpečnostními hrozbami, s ekonomickou prosperitou, migrační krizí, či s udržením demokratického charakteru politiky v souboji se snahou o její oligarchizaci,“ uvedl.

Sobotka zavzpomínal na Havla jako na politika věrného masarykovskému étosu humanity a demokracie. Směřování na Západ, do Evropské unie a NATO je tedy směřováním právě za humanistickými hodnotami, ne jakýmsi pragmatickým přichýlením se k silnějšímu, zdůraznil. „Ostatně platí, že zneužití síly vede k násilí, teroru a mafiánství,“ konstatoval. Dodal, že Havel dával přednost jednání a dohodě před silovým řešením, ale současně hájil zásadu, že zlu je třeba čelit.

Koncertu České filharmonie se v zaplněné Dvořákově síni zúčastnili členové vlády, mimo jiné vicepremiér Andrej Babiš (ANO), předsedové obou komor Parlamentu, zástupci církví a vysokého školství i Havlova manželka Dagmar. Prezident Miloš Zeman nepřijel.

Koncert zahájila česká hymna a minuta ticha. Někdejší český premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart novinářům před koncertem řekl, že má pocit, že Havlův odkaz není v Česku trvale udržován. Udržení odkazu je právě důležité pro příští generace, doplnil předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Podle ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) otevřel Havel svobodnou etapu českých dějin a vrátil Českou republiku tam, kam patří – na Západ.

Na Havlovu osobnost se vzpomínalo na veřejných shromážděních a politických akcích nejen v ČR, ale i v cizině, v divadlech, na sociálních sítích, u Havlova hrobu na pražském Vinohradském hřbitově, na jeho chalupě na Hrádečku i ve věznicích, v nichž byl Havel zavřen v době komunismu. Letos v prosinci uplyne pět let od úmrtí tohoto bývalého disidenta, dramatika a prezidenta.

Na slova Bohuslava Sobotky, že Havel byl mnohem úspěšnější v zahraničí než tady, ironicky zareagoval novinář Erik Best. Na svém facebookovém profilu k tomu napsal: „Je paradoxní, že Bohuslav Sobotka je mnohem úspěšnější v Berlíně než tady.“

Pithart: Vzdalujeme se EU

O Václavu Havlovi mluvil také bývalý český premiér a bývalý předseda Senátu Petr Pithart, a to v Rudolfinu. Připomněl Havlův rudolfinský projev z 9. prosince 1997. Václav Havel tehdy řekl o naší vůli či nevůli začlenit se do integrující se Evropy a do NATO, že „byla by to nekonečná vina nás všech, kdybychom tuto naději promarnili. Nechceme-li ji ovšem promarnit, pak musíme začít u svých duší. Mám tím na mysli nutnost vyhlásit nemilosrdný boj českému provincionalismu, izolacionismu a egoismu. Všem iluzím o jakési lišácké neutralitě, své tradiční krátkozrakosti, jakož i všem typům českého šovinismu. Kdo dnes odmítá vzít na sebe svůj díl odpovědnosti za osud svého kontinentu a světa jako celku, podepisuje ortel smrti nad svým kontinentem a světem, ale především sám nad sebou.“

Podle Pitharta nemá smysl ptát se, co by řekl Havel dnes. Pithart přiznal, že dnes se máme materiálně lépe. Poukázal ale na to, že i o tom tehdy Václav Havel v Rudolfinu mluvil. Že se zabýváme pořád jen ekonomikou. „Jako kdysi ti, pro které byla ekonomika základnou a všechno ostatní bylo pak až pouhou nadstavbou. Nebo později třešničkou na dortu,“ uvedl Pithart v narážce na komunistický režim a také na slova Václava Klause.

Podle Pitharta „tak, jak se máme dnes líp, se zároveň přiznaně i nepřiznaně, nenápadnými pohyby pozpátku, jakýmsi račím pochodem vzdalujeme Evropské unii, Evropě, Západu“. Pithart tvrdí, že tak jsme už nesporně vnímáni vnějším světem. „Myslím teď i na hlasy našich protievropských a protizápadních voličů, kteří se chystají volit ty, kdo podbízivě velebí nerozlišený homogenní lid a ten je přece vždycky pracovitý, moudrý, poctivý, a šmahem zatracují nerozlišený, jakoby taktéž homogenní svět politiků. A ti jsou přece líní, neschopní zloději. To je, vážení, sama esence populismu, odmítající politiku,“ uvedl Pithart.

Upozornil, že alternativou jakkoli třeba nevábné politiky je ale vždy autoritářství, spoléhání se na vůdce. „Voliči budou mít nakonec poslední slovo. A možná, že se pak opravdu ukáže, že to byl pro nás příliš náročný úkol. Ta Evropa, ten Západ. Unie leda tak jako postávání u švédských stolů. Tomu já zatím odmítám věřit,“ uvedl a pak se obrátil na členy vlády: „Vyzývám vás jako občan, který má příležitost oslovit vás z očí do očí. Ale i jako člověk Havlovi blízký. Vyzývám vás, abyste tomuto račímu posunování se postavili mnohem přesvědčivěji než dosud. Věřím, že na to máte. I vy, pane premiére. Ozřejmujte znovu a znovu, pro domov i pro svět naši polistopadovou zahraniční politickou orientaci. Naše místo v Evropě, ve světě. Jinak naň bude svět usuzovat ze stanovisek a gest... koho asi,“ uvedl Pithart.

Svůj proslov pak zakončil těmito slovy: „Kdybych vám mohl dát domácí úkol, uložil bych vám, vážená vládo, a vůbec všem přítomným a divákům u obrazovek jako domácí četbu rudolfinský projev. Dá se snadno vygooglovat. Přece jste sem přišli, abyste na Václava Havla vzpomněli. Tedy si vzpomínejte pořádně. Za to vám předem děkuji.“

Celý text projevu Petra Pitharta je ZDE

Celý text příspěvku Erika Besta na jeho facebookovém profilu:

Sobotka: Je paradoxní, že Václav Havel byl mnohem úspěšnější v zahraničí než tady.

Je paradoxní, že Bohuslav Sobotka je mnohem úspěšnější v Berlíně než tady.

 


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…