Pokud vás odposlouchávají, nejspíš se to nikdy nedozvíte. Na základě této finty v zákoně

31.07.2014 8:18

Kauza odposlouchávaných novinářů Janka Kroupy a Jakuba Svobody, které orgány činné v trestním řízení sledovaly za účelem odhalení jejich zdroje, ukázala na jeden podstatný fakt. Vyšetřovatelé sice mají povinnost zpětně informovat každého, kdo byl odposloucháván, v praxi se to však děje jen minimálně. V drtivé většině případů to odposlouchávaným vůbec nehlásí, a pak se vymlouvají na neobyčejně vágní zákonné ustanovení.

Pokud vás odposlouchávají, nejspíš se to nikdy nedozvíte. Na základě této finty v zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Telefony, ilustrační foto

Orgán, který pravomocně ukončil trestní řízení, v jehož rámci byl nařízen odposlech telefonické komunikace, má ze zákona povinnost po skončení řízení informovat všechny, kteří byli odposloucháváni. Konkrétně se jedná o policii, státní zastupitelství nebo soud - nikdo jiný trestní řízení ukončit nemůže.

Jenže realita je podle deníku Právo taková, že policie v loňském roce informovala jen přibližně jednu desetinu odposlouchávaných, a soudy a státní zástupci, podléhající Ministerstvu spravedlnosti, statistiky oznámených odposlechů pro jistotu vůbec nevedou. Ministerská mluvčí však deníku přislíbila, že systém „přenastaví“.

„V loňském roce policie pravomocně ukončila 551 případů a o nařízeném odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu bylo informováno 56 osob. Ve zbývajících případech nám v tom bránily zákonné důvody,“ informovala deník Právo mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková.

Zákon totiž nabízí výjimky, při kterých se odposlouchávaný informovat nemusí. V rukou orgánů činných v trestním řízení se však výjimka stává spíše pravidlem. Základním předpokladem povolení odposlechu (zdaleka však nikoliv jediným) je to, že se jedná o zločin, u kterého horní hranice trestní sazby převyšuje osm let. V jiné části procesního předpisu se ale stanovuje, že u zločinů s toutéž horní hranicí převyšující osm let se zpětně nemusí oznamovat nikomu nic.

A pro další případy existují další zákonné „výjimky“. Například nemusí orgány dávat nic vědět o odposleších v případech, kdy je vyšetřována „organizovaná skupina“. Nejoblíbenějším zdůvodněním však prý je ohrožení bezpečnosti státu nebo práv a zdraví jiných osob. Pod tuto širokou definici se prý schová prakticky cokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…