Pokud volby znovu vyhraje Merkelová... Zahradil se střetl s Prouzou kvůli naší budoucnosti v EU

05.06.2017 20:41

Bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a europoslanec Jan Zahradil (ODS) se utkali v duelu DVTV Martina Veselovského. Hovořilo se nejen o terorismu, ale i o novém francouzském prezidentovi Emmanuelu Macronovi.

Pokud volby znovu vyhraje Merkelová... Zahradil se střetl s Prouzou kvůli naší budoucnosti v EU
Foto: vlada.cz
Popisek: Tomáš Prouza

Prvním tématem byl samozřejmě teroristický útok ve Velké Británii. Zda se po sobotě něco změní, však Zahradil podle svých slov nevěděl. „Myslím si, že Britové se budou snažit rychleji vyhostit radikální imámy. Pevně doufám, že si Theresa Mayová uvědomí, že v rámci Brexitu se nemůže bavit o bezpečnostní spolupráci, že to musí být mimo brexitovou debatu,“ podotkl Prouza. Podle jeho názoru je důležité, aby Evropa spolupracovala ve sdílení informací tajných služeb. 

„V České republice se necítím o nic více nebezpečně než předtím. Myslím, že Česko je bezpečná země. Jinak já polovinu času trávím v Bruselu, ta atmosféra se po loňských útocích nevrátila do pohody. Dodnes tam hlídkují ozbrojené hlídky v metru, u velkých hotelů... Tam si opravdu bezpečněji nepřipadám,“ podotkl Zahradil k současné bezpečnostní situaci. 

  • Video najdete ZDE

„Pokud vyhraje německá kancléřka Angela Merkelová znovu volby, tak duo Merkelová – Macron se pokusí vytvořit takové tvrdé jádro Evropské unie,“ poukázal pak Zahradil na spojení Merkelové s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. „Já to nepodporuji, myslím si, že to pro nás nepřináší žádné výhody,“ míní s tím, že bychom neměli být součástí institucionálních struktur. „Eurozóna se změnila v dluhovou unii. Bohatý sever vlastně sponzoruje problematický jih,“ dodal. 

„Musíme si říct, zda chceme být u stolu, kde se tvoří pravidla,“ podotkl k tomu Prouza. „Já si myslím, že bychom u toho měli být,“ řekl pak jasně Prouza.

Zahradil pak hovořil o tom, že některé evropské země se mylně domnívají, že si svou bezpečnost mohou zajistit autonomně. Bez USA to však podle něj nejde a není možné si dovolit zrušit tu atlantickou linku. Prouza se však domnívá opak. „Myslím si, že to bude muset být možné,“ sdělil. „Nemyslím si, že máme ten luxus nebýt připraveni,“ dodal.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…