Pokud zůstane Ministerstvo financí hnutí ANO, tak si umíme všichni představit... Redaktorka ČT vypěnila při rozhovoru se Zaorálkem

05.05.2017 20:22

Hostem Světlany Witowské v pořadu Interview ČT24 byl dnes ministr zahraničních věcí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Téma bylo jasné – dnešní zpětvzetí demise premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Pokud zůstane Ministerstvo financí hnutí ANO, tak si umíme všichni představit... Redaktorka ČT vypěnila při rozhovoru se Zaorálkem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

„To, co se dnes stalo, že premiér poslal návrh na odvolání Andreje Babiše, je konečný krok,“ řekl jasně úvodem pořadu Zaorálek. Podle svých slov jej nemrzí, že varianta, že by byl premiérem po Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), padá. „Jsem rád tam, kde jsem,“ uvedl. 

Redaktorka Světlana Witowská chtěla od Zaorálka slyšet, zda se už Sobotka nebojí toho, že bude Babiš mučedníkem, což z úst premiéra zaznívalo úplně na počátku jako důvod toho, proč měla padnout celá vláda a ne jen být odvolán ministr financí.

„Sám nemám radost z toho, jak se celá situace vyvíjí. Podstatné je, že ty důvody, které premiér uvádí, jsou vážné,“ dodal Zaorálek. Premiér, jak šéf české diplomacie míní, udělal velkorysé gesto, když byl ochoten, aby vláda pokračovala bez něj. „Celé jeho chování je výraz pevnosti. Stále je možné, že dosáhne toho, co chtěl,“ poznamenal. Zda tyto veletoče voliči sociální demokracii spočítají, nebo nikoliv, Zaorálek nechce hodnotit. „Takhle se to děje, stalo se to takto, důvody premiéra byly vážné,“ poznamenal.

Redaktorka připomněla ministrovi například kauzu Čapí hnízdo, která jako jedna z prvních přitížila Babišovi v průběhu společného vládnutí v koalici a způsobila vládní třenice. Zajímalo ji tedy, proč se další působení ministra financí ve vládě neřešilo dříve a s veletoči se přišlo až půl roku před volbami? „To byla situace, kdy jsme museli uvažovat, jestli je to únosné nebo ne. Ale vždy jsme mysleli na to, že je tu po časech vláda, která docela dobře funguje a má i docela dobré postavení veřejné. A pro mě tohle mělo obrovskou cenu,“ konstatoval Zaorálek.

„Dění posledních dní mě štve i proto, že se Česká republika dostala do světového tisku způsobem, o jaký úplně nestála,“ poznamenal následně ministr zahraničí.

Witowská na něho ale okamžitě znovu nastoupila, proč provádí změny půl roku před volbami. „Nestálo za to s tím vydržet do těch voleb, protože spousta lidí nechápe, proč před volbami děláte takové veletoče a vlastně zatím jste ničeho nedosáhli,“ zajímala se. Zaorálek ji ujistil, že se snažili situaci řešit. Problémy se podle něho vršily a znovu připomněl Andreje Babiše jako raritu, kdy se na Ministerstvo financí dostal člověk s obrovským majetkem. „To jste mu ale umožnili vy, protože vy jste ho do té vlády vzali,“ vpálila mu hned redaktorka s tím, že přeci museli vědět, že je Babiš bohatý podnikatel.

Tazatelka se ani poté nenechala odbýt a pokračovala v útoku na Zaorálka, že nechali post ministra financí muži, jenž je podnikatelem a mohli očekávat střet zájmů. Navíc se na začátku ani nezřekl svého majetku. „Jasně přeci řekl, že se od podnikání oddělí a bude se věnovat politice. Nemůžete nám vyčítat, že jsme to akceptovali, když by to bylo vylučování určitého typu lidí,“ bránil se.

Zaorálek si následně stěžoval, že Finanční správa nezahájila proti Babišovi správní řízení a nepostupuje proti němu, jak by měla postupovat. Domnívá se, že v případě, že Babiš odejde z postu ministra financí, Finanční správa začne vyšetřovat možné daňové úniky ministra financí Babiše, protože už nebude stát v jejím čele. To Witowskou zvedlo ze židle a snažila se zjistit, zda se Zaorálek skutečně domnívá, že Babiš nebude mít následně na chod resortu vliv, pokud tam zůstane někdo spojený s hnutím ANO. „Vy budete tedy chtít, aby Ministerstvo financí padlo vám? Protože pokud zůstane Ministerstvo financí hnutí ANO, tak si asi umíme všichni představit, že Andrej Babiš na něj bude mít dál vliv. Nebo vy si myslíte, že když Andrej Babiš odejde z Ministerstva financí, ten resort zůstane hnutí ANO, že tím skončí vliv Andreje Babiše na chod Ministerstva financí?“ rozčilovala se Witowská.

„Spokojili bychom se s tím, že by ve vedení Ministerstva financí byl kdokoliv, kdo nemá jakoukoliv spojitost se společností Agrofert,“ řekl jasně Zaorálek, že netrvá na tom, aby post šéfa státní kasy zastával sociální demokrat, ale podle jeho osobního názoru by mohl zůstat resort hnutí ANO, jak bylo dohodnuto v koaliční smlouvě.

Redaktorka tedy přešla dále, a to k prezidentovi. Připomněla informace, které dnes ParlamentníListy.cz zveřejnily jako první, tedy že Miloš Zeman se návrhem premiéra Sobotky na odvolání Babiše bude zabývat až po návratu z Číny, tedy nejdříve 18. května. „Věříte tomu, že pan prezident bude chtít panu premiérovi vyhovět?“ ptala se Zaorálka a na obrazovce za ní se demonstrativně objevil záběr ze čtvrteční návštěvy Sobotky na Pražském hradu.


(ReproFoto: ČT)

„Podle mého žádná jiná možnost není,“ vyjádřil se Zaorálek k tomu, zda Zeman vyhoví žádosti o odvolání Babiše. Hrad totiž tuto žádost zpochybňuje, vzhledem k tomu, že obsahuje konkrétní datum Babišova odvolání. „Je to mrzuté, ale je to asi pravda,“ odpověděl Zaorálek na otázku, zda nejde o souboj tří eg – Babišova, Zemanova a Sobotkova. „Ale počkejte, copak Sobotka má nějaké nafouklé ego?“ zareagoval o moment později Zaorálek, kdy mu zřejmě došlo, koho měla Witowská na mysli. 

Závěrem se pak Zaorálek vyslovil ke skutečnosti, že bude pro mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, která se bude zabývat nahrávkami Andreje Babiše s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem. „Přijde mi to závažné,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…