Poláci rádi dělají revoluce. Zpravodaj tamního rozhlasu vysvětloval nedělní politické zemětřesení u sousedů

26.10.2015 17:47

V dnešním vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu vystoupil zpravodaj polského rozhlasu Tomasz Dawid Jedruchów. Mluvil o výsledku polských voleb, o budoucím směřování země i o tom, zda Polsko přijme euro a jak se bude chovat vůči EU.

Poláci rádi dělají revoluce. Zpravodaj tamního rozhlasu vysvětloval nedělní politické zemětřesení u sousedů
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

„Právě proto, že to bylo osm let Občanské platformy u vlády,“ vysvětluje Jedruchów důvody, proč došlo ke změně, a říká, že stejně jako my mají „Poláci rádi revoluce“. „Protože člověk chce měnit a chce to vidět v peněžence,“ dodává Jedruchów.

„Poláci říkají ‚čekali jsme osm let, chceme změnu‘,“ vysvětluje novinář a popisuje, že ač došlo ke změnám, stále jde pouze o makroekonomické faktory a existuje v Polsku spousta míst, kde nedosáhnou ani na půlku průměrného platu.

„Dnes to už nikdo neřeší, protože dnes se řeší, kdo co slibuje,“ vysvětluje Jedruchów, že Poláky nezajímají fakta, ale sliby.

„V Polsku moc neexistují sociální dávky, oni sice jsou, ale nedají se využít,“ říká a dodává, že například na východu Polska je situace mnohdy tragická a místní mohou počítat jen s tím, že někdo z rodiny odjede někam, kde bude mít vyšší výdělky.

Celý pořad zde

Občanská platforma podle něj věděla, že volby prohraje a že je lepší jít do opozice, než se snažit o svoje znovuzvolení. V opozici totiž strana nebude mít prakticky žádnou zodpovědnost.

Právo a spravedlnost nehrálo tolik na uprchlickou stránku, jelikož Polsko nemá zdaleka takový problém s uprchlíky jako například Maďarsko. Přesto strana sbírala body svým názorem, proč by mělo Polsko řešit problémy jiných. „A třetí věc je, že prostě my nemáme prachy, abychom se starali o uprchlíky,“ dodává Jedruchów.

„Právo a spravedlnost se pořád dívá na to, o čem se nemluví ani u nás, ani v zahraničí,“ říká Jedruchów a vysvětluje, že pro současnou polskou vládu budou zřejmě největším partnerem USA. „To nebude tak, že polská vláda najednou řekne ‚Hele, my chceme pryč z Unie‘,“ říká Palucha dodává, že zřejmě odklon od dosavadní protiunijní rétoriky bude spočívat spíše v menším polském posluhování EU.

Moskva podle Jedruchówa přestane být pro Polsko možným partnerem v jakékoli formě. Připomíná i letecké neštěstí, ve kterém zemřel Lech Kaczynski. Trup letadla je totiž stále ještě v Rusku a za posledních pět let nikdo nic nezjistil.

Budoucí premiérka Beáta Szydlová podle něj nemá moc zkušeností, její pozice to však nevyžaduje. „Donald Tusk taky neměl žádnou zkušenost,“ vysvětluje Jedruchów.

„Já si za posledních deset let vůbec nepamatuji, že by se o Visegrádské skupině mluvilo tak jako teď,“ říká a dodává, že V4 je v Polsku vlastně zapomenutá. Podle něj již není důležitá.

A euro Poláci nepřijmou. Jedruchów vysvětluje, že je to vcelku jednoduché. Vyjma inflace nesplňují snad jedinou podmínku pro jeho přijetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…