Polárník Sehnal: předseda ODA dobyl po severním už i jižní pól

23.01.2019 17:55

Podnikatel a předseda opětovně vzkříšené politické strany ODA Pavel Sehnal navštívil jižní pól. Na speciálních lyžích spolu s mezinárodním týmem dobrodruhů překonal tzv. last degree: neboli asi 120 km dlouhý úsek mezi 89. a 90. stupněm.

Polárník Sehnal: předseda ODA dobyl po severním už i jižní pól
Foto: Archiv Pavla Sehnala
Popisek: Pavel Sehnal, na fotce již téměř na jižním pólu

Sehnal se výpravy zúčastnil za sportovní tým pojišťovny Slavia, kterou vlastní. Se svými zkušenostmi po „dobytí“ jižního pólu se svěřil během tiskové konference.

Dva dny výprava strávila na základně zvané Junior Glacier, kam ji dopravilo nákladní letadlo ruského typu Antonov. Skupina se během této doby měla čas poznat. Následně se pak menším, vrtulovým letadlem výprava přesunula na 89. stupeň jižní šířky. Odtud měla pokračovat pěšmo, respektive na speciálně upravených lyží na 90. stupeň, tedy nejjižněji položený bod na Zemi alias jižní pól. Vzdálenost mezi oběma body je více než sto kilometrů.  

Anketa

Vítáte novou mezivládní smlouvu mezi Německem a Francií?

4%
96%
hlasovalo: 9284 lidí

„Najednou si uvědomíte, že jste na to sám, že se musíte dostat na jižní pól vlastními silami, že vás tam nikdo neodveze,“ uvedl Sehnal.

Cestu následně porovnal se svou předešlou výpravou na severní pól. Z hlediska teplot a celkové vyčerpanosti byla podle Sehnala výprava na jižní pól jednodušší.

Na jižním pólu bývají teploty v noci ve stanu nad nulou, což znamená, že se dokážete vyspat, že si odpočinete, uvedl Sehnal. Na pólu severním však teploty i ve stanu během noci klesaly k minus pětatřiceti stupňům Celsia, což podle Sehnala znamená, že se ani pořádně nedá spát.

Se zimou na jižním pólu pak podle Sehnala takový problém není, jelikož slunce praží bez přestání (nacházíte se na nejjižnějším místě planety). Problém je ovšem s vlhkostí a nadmořskou výškou, upozornil podnikatel a politik.

Jižní pól se sice nachází ve třech tisících metrů nad mořem, ovšem pocitově je to vzhledem k řídkému vzduchu a nižší gravitace tak na čtyři tisíce, upozornil Sehnal. Vlhkost je problémem, před kterým se pak musejí mít polárníci neustále na pozoru.

Sehnal popsal, jak pochodovali s krátkými přestávkami osm hodin a během pochodu pak jen v lehkém oblečení, právě aby se nezpotili. Během krátkých denních přestávek pak dobrodruzi navlékali teplé péřové bundy. „Jednou jsem pochodoval i jen v mikině, přes kterou jsem měl větrovku,“ pochlubil se Sehnal.

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části

„Jdete osm hodin denně a před sebou máte jenom horizont. Každé ráno jsem si tak musel vymýšlet, o čem budu těch osm hodin zrovna přemýšlet,“ popsal Sehnal výpravu. Čas myslet na byznys ale podle svých slov během pochodu neměl. „To až večer ve stanu,“ přiznal se a dodal, že se s většinou expedice měl možnost během večerů dobře seznámit.

Jídlo si polárníci ohřívali instantní za pomoci vody, kterou získávali z okolního sněhu.

V cíli pak Sehnal rozbalil vlajku České republiky a rovněž i Slavia pojišťovny, kterou vlastní. Jižní pól dobyl právě v barvách sportovního týmu Slavia pojišťovny, který před několika měsíci založil. Cílem tohoto týmu je podle Sehnala podpora nejen vrcholového sportu, ale všech lidí, kteří mají rádi pohyb a sportují rádi. „Cílem je je motivovat,“ uvedl Sehnal během tiskové konference.

Teploty se podle informací přímo z místa během Sehnalovy pouti na geografický jižní pól pohybovaly mezi minus čtyřiadvaceti a minus třiceti stupni Celsia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…