Polčák v Hyde parku: Dohody jsou běžné. ČSSD takhle umístila poslance Křečka

18.06.2013 21:05

Premiér v demisi Petr Nečas (ODS) se podle názoru poslance Stanislav Polčáka nedopustil korupčního jednání v souvislosti s bývalými rebely z ODS. Připomněl, že podobnou politickou dohodou byl do funkce zástupce ombudsmana zvolen exposlanec Stanislav Křeček. Stalo se tak na základě dohody ODS a ČSSD. Podobné dohody jsou uzavírány i v krajích a tam vládnou sociální demokraté.

Polčák v Hyde parku: Dohody jsou běžné. ČSSD takhle umístila poslance Křečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Pokusí se TOP 09 a Starostové udržet vládu za každou cenu? Nebojí se, že budou i jejich poslanci v budoucnu obviněni z užití korupčních praktik ve sněmovně? Na tyto otázky odpovídal v úterním Hyde parku České televize místopředseda STAN Stanislav Polčák.

Politické obchody za posledních 12 let

Krade vaše vláda víc než ty předchozí? To byla první otázka, na kterou Polčák odpovídal. „Moje zkušenost z Parlamentu je taková, že není ani o nic lepší, ani o nic horší, než většina společnosti. Na tuto otázku neumím odpovědět, to je do jisté míry občanská póza, já si počkám, jak dopadne probíhající šetření. Do jisté míry musím vyjádřit pochybnost nad tím, jak se postupuje v kauze těch dnešních trafikantů,“ podivil se Polčák. Pokud skutečně šlo o obsazení funkcí ve státních podnicích, pak má Polčák značné pochybnosti o korupci z trestněprávního hlediska.

„Nevím, jestli Nečas něco slíbil rebelujícím poslancům. Docela dost tuto možnost vylučuji,“ říká Polčák. Připomíná, že i kdyby sněmovna nevydala Nečase k možnému trestnímu stíhání, tak může být stíhán po skončení svého mandátu.

Ve vysílání poukázal na to, že by policisté měli prověřit všechny politické obchody, které se odehrály za posledních deset dvanáct let. Jen tak by byla z hlediska vyšetřovatelů dodržena rovnost s ostatními případy. 

Vzpomněl také na to, jakým způsobem byli omezováni poslanci v Československu. První republika znala institut vázaného mandátu a poslanci byli ve svém rozhodováni silně omezeni stranickými stanovisky. Současný stav je jiný. Poslanci, kteří nedávno nesouhlasili s vládními kroky, mandátu se sami a dobrovolně vzdali. To bylo zřejmé již z jejich projevů, pronesených v den, kdy se loučili.  

Vzpomeňme si na kauzu Víta Bárty

Polčák také připomněl, jak dopadl soud s poslanci Vítem Bártou (VV) a Jaroslavem Škárkou. V první instanci byli sice odsouzeni, ale odvolací soud poukázal na to, že jejich jednání bylo možná zavrženíhodné, ale nesplňovalo povinné náležitosti trestněprávní. Soudce Jan Šott, který poslance odsoudil, musel následně svůj verdikt otočit o 180 stupňů a prohlásit je za nevinné.

A to není vše. Polčák připomněl, že exposlanec za ČSSD Stanislav Křeček usedl v křesle zástupce ombudsmana a došlo k tomu díky dohodě dvou politických stran. „My jsme tuto dohodu kritizovali, ale nepovažuji ji za trestnou,“ uvedl Polčák. K podobným dohodám přece dochází i na krajích, kde vládne ČSSD. Pokud sociální demokraté kritizují současnou vládu, měli by si podle Polčáka napřed zamést před vlastním prahem.

Kdo bude premiérem

V zápětí odpovídal na otázku, kdo by mohl být příštím premiérem. Měl by to podle něj být člověk přijatelný pro všechny koaliční strany a sjednocující osobnost. Nechtěl se však vyjádřit k žádnému jménu. TOP 09 a Starostové by jistě měli problém, kdyby to měl být člověk napojený na kmotry. A co ministr průmyslu Martin Kuba z ODS? Polčák nechtěl komentovat ani toto jméno, poukázal však na to, že o Kubových údajných vazbách na kmotry se sice spekuluje, ale nějaký faktický důkaz o tomto spojení média v podstatě nepřinesla.

Zákonodárce odmítá, že by dnešním vládním poslancům šlo o „udržení koryt“. "Je to o tom, že volební období je čtyřleté a je dobré ho dokončit. Druhým řešením mohou být předčasné volby, ale poslanci mají povinnost naplňovat program, za který byli zvoleni a ze zákona na to mají čtyři roky. Ale já na své funkci nijak nelpím, stejně jsem oznámil, že v příštích volbách už kandidovat nebudu a druhou možností je vypsání předčasných voleb,“ prohlašuje Polčák.

Jde ale také o rozpočet na příští rok. Ten je vyňat z působnosti Senátu. Jeho přijetí leží na bedrech Poslanecké sněmovny, a pokud by byla obratem rozpuštěna, tak by příští vláda vzešlá z předčasných voleb musela zřejmě pracovat s rozpočtovým provizoriem. Ať už ta vláda bude jakákoliv, Polčák by jí rozpočtové provizorium nepřál.

Co udělá prezident Zeman

Polčák se také vyjádřil k tomu, jak by prezident Zeman mohl postupovat v případě rozpuštění sněmovny. Prezident si totiž může řadu ustanovení „osvojovat“ relativně dlouhou dobu, takže k předčasným volbám nemusí dojít obratem. Ústava totiž většinou nepočítá s pevně danými lhůtami. Polčák však zároveň nepředpokládá, že by Zeman své jednání jakkoliv protahoval.

V závěru pořadu poznamenal, že tato vláda prosadila řadu důležitých zákonů a jejich pozitivní dopad bude zhodnocen až s odstupem let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…