Polévka je výborná, ale jinak jsou politici ubozí. Byli jsme na Staromáku, když Hudeček rozdával

24.12.2013 17:12

REPORTÁŽ Někdo doma rybí polévku vaří, pražský primátor Tomáš Hudeček, jak sám poznamenal, ji jen rozlévá a už to bere jako tradici. Jeden z Pražanů si posteskl, že v záplavě prodejních stánků ztratilo hlavní město nevinnost a tradice jedinečnost.

Polévka je výborná, ale jinak jsou politici ubozí. Byli jsme na Staromáku, když Hudeček rozdával
Foto: red
Popisek: Primátor Hudeček rozdával v centru Prahy na Štědrý den rybí polévku

„Jsem zde potřetí a už to beru jako tradici,“ poznamenal primátor Prahy Tomáš Hudeček, když na Staroměstském náměstí rozléval lidem rybí polévku. Před stánky s tradičním vánočním pokrmem se tvořila obrovská fronta. Přišly nejen rodiny s dětmi, ale i sociálně slabí. Všichni si pochutnali.

Hudeček v bílém

Když se ParlamentníListy.cz Hudečka zeptaly, jestli tato tradice trochu nemění jeho plány na Štědrý den, jen s úměvem poznamenal: „Někdo doma polévku vaří, já ji jen rozlévám.“ Oblečený do kuchařské unifromy k jednomu ze strávníků dodal: „Ať chutná.“ Mladý primátor převzal tradici po svých předchůdcích. Na Staroměstském náměstí se před pódiem tvořil nekonečný had lidí, co si rádi počkali na „primátorskou“ chuťovku.

„Je výborná,“ poznamenala jedna ze starších paní, když jí redaktorka TV Prima strkala k obličeji mikrofon. „Nechtě mě dojíst a řeknu víc,“ dodala. Mezi lidmi na stánky zastavěném Staromáku pobíhal baron Hlad a vybízel je, aby si nenechali polévku ujít. Nejkrásnějších dárků pod stromeček prý dostal primátor Hudeček nespočet, takže nechce žádný upřednostňovat. „Hodně klidu a pohody, a aby si lidé více vážili toho, co mají,“ popřál poté.

Nevinnost metropole

Jeden z čekajících, otec od rodiny, co se představil jako Pavel N., si nicméně posteskl nad tím, jak se Vánoce změnily ve svátky konzumu. „Jen se podívejte, kolik je tady prodejních stánků. Vždy více než rok před tím. Vím, že je to podobné jako v každé evropské metropoli, ale v tomhle bychom zrovna nemuseli držet krok s dobou. Vždyť, kdyby nebyly různé tunely a karty a já nevím co, tak by si Praha nemusela vydělávat tímto nedůstojným způsobem. Prostě se mi zdá, že metropole ztratila nevinnost. Pravda, stalo se to už dávno,“ řekl.

Následně ještě pokračoval v jemné kritice „polévkové tradice“. „Vždyť tady přes samé stánky ani nevíte, kam jít. Přitom to byla vždy tak hezká tradice. Primátor naleje polévku občanům, takové hezké osobní gesto. Nicméně polévka je vždy velmi dobrá, všechna čest,“ poznamenal s tím, že by méně komerce a nákupního šílenství prospělo všem.

Recept na polévku

Na tradiční pokrm přišlo i nespočet lidí z ulice, jichž v současnosti v Praze přibylo. „Heleďte, je to hezká tradice, ale jinak bída. Dnes si bezdomovce v Praze nikdo nevšimne a lidi na nás kašlou. To dřív jsme vyžebrali mnohem víc. A politika? Na tu se mě neptejte. Politika je ještě ubožejší než žebrání na ulici,“ řekl Karel, který prý dorazil z Plzně. Jak a kdy, o tom raději pomlčel.

Připraveno bylo na 2000 porcí polévky. Dalších 1000 se rozlévalo ve  spodní části Václavského náměstí. Tam ji lidem mimo jiných servíroval i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Základem polévky byl vývar připravený z 300 kilogramů kaprů a 50 kilogramů rybích hlav. V polévce bylo přes 100 kilogramů kořenové zeleniny a téměř tři litry koňaku, jikry, mlíčí a karamel. A jak je výše zmíněno, všem ohromně chutnala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…