Policajt Putin vzal moc oligarchům a na rozdíl od Ukrajiny to v jeho zemi evidentně funguje, zaznělo na ČT

23.05.2014 21:48

O různých aspektech ukrajinské krize se mluvilo v pátečním pořadu České televize Hyde park. Na otázky moderátora a televizních diváků odpovídali komentátor stanice Plus Českého rozhlasu Libor Dvořák a rusista a překladatel Milan Dvořák.

Policajt Putin vzal moc oligarchům a na rozdíl od Ukrajiny to v jeho zemi evidentně funguje, zaznělo na ČT
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle Libora Dvořáka není zcela zřejmé, koho vlastně ozbrojenci na východě Ukrajiny reprezentují. Většina obyvatel, byť není spokojena s kyjevskou vládou, totiž spojení s Ruskem odmítá. Místní lidé proto nechtějí rozšiřovat řady separatistických bojovníků.

„Z toho bych usuzoval, že proto ani Putin, ani nikdo jiný z ruského establishmentu se nebude chtít pouštět do dalších dobrodružství,“ podotkl komentátor s tím, že sám Putin přiznal, že podpora připojení k Rusku je na východní Ukrajině tak 50 na 50.

V pořadu také zaznělo, že válka na Ukrajině není válkou oligarchů, ti do ní byli pouze vtaženi. To, že nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov se postavil separatistům, byl prý vynucený krok.

Podle Milana Dvořáka je pravděpodobné, že volby vyhraje favorizovaný miliardář Petro Porošenko a dá se předpokládat, že po zvolení prezidenta se začnou poměry uklidňovat. Jeho jmenovec k tomu podotkl, že není pravděpodobné, že se podaří normalizovat vztahy s Ruskem do tří měsíců po zvolení prezidenta Ukrajiny.

Putin zbavil oligarchy moci

V této souvislosti došlo na srovnání situace v obou státech. Zatímco na Ukrajině jsou oligarchové propleteni se státní mocí, v Rusku oligarchové mocensky nic neznamenají. A to na rozdíl od druhé poloviny 90. let, kdy ovládali Rusko a kdy tam kvůli tomu panoval naprostý rozvrat. „Berezovskij byl zástupcem tajemníka státní bezpečnostní rady, drali se do státních funkcí. Putin je policajt, dosti s nimi zatočil, jednoho zavřel, ostatní utekli nebo se státem spolupracují, ale nevládnou mu,“ zaznělo v pořadu a Libor Dvořák k tomu výstižně podotkl: „Putin obral oligarchy o moc. Ukrajinští oligarchové obrali o moc ukrajinský stát.“ Přiznal také, že i když nikdy nefandil Putinovu státu, funguje přirozeněji a daleko lépe než oligarchokracie na Ukrajině.

V pořadu se mluvilo i o rozdílech mezi východem a západem Ukrajiny. Libor Dvořák přidal svou zkušenost z cest po části západní Ukrajiny, která bývala součástí Rakousko-Uherska pod názvem Halič. Snad proto, že statisíce tamních lidí pracují v Česku, na Slovensku, v Portugalsku a dalších evropských zemích, bydlí v obdobných domech, jaké jsou v ČR či v Polsku. Je to prý obrovský rozdíl oproti zaprášeným kasárenským sídlištím, která jsou běžná na východě Ukrajiny.

Řešením je finlandizace Ukrajiny

Co se týká způsobu řešení ukrajinské krize, Liboru Dvořákovi se líbil názor amerického politologa Zbigniewa Brezinského, podle nějž bude muset Západ s Ruskem přistoupit k „finlandizaci“ problému. To znamená, že Ukrajina nebude patřit ani do ruské, ani do severoatlantické sféry, tak jako Finsko bylo neutrální za studené války.

Na přetřes přišlo i hodnocení ruské propagandy. Je prý horší, než bývala propaganda sovětská. „Sovětská byla rigidní, normální člověk jí vůbec nevěřil. Zato teď, když se díváte na ukrajinské zpravodajství, je sice věrohodnější, ale ruské zpravodajství je zpracováno tak, že mu obyvatelé východní Ukrajiny víc věří,“ poznamenal Libor Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…