Policejní náměstek Vondrášek v ČT: Většina lidí opatření dodržuje. Odmítám, že by policie neměla mít možnost použít donucovací prostředky

18.03.2021 20:05

Už třetím týdnem pokračují v Česku opatření, která lidem zakazují přesouvat se z okresu do okresu, pokud k tomu nemají vládním nařízením vymezený důvod. Policie se v této době stává terčem posměšků. Jak se k tomu sama staví a jak nutné jsou tvrdé zákroky vůči lidem, kteří nemají roušku nebo respirátor, v pořadu Interview ČT24 prozradil první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Lidé podle něj opatření dodržují, příběhy kolující na sociálních sítích prý neodrážejí realitu.

Policejní náměstek Vondrášek v ČT: Většina lidí opatření dodržuje. Odmítám, že by policie neměla mít možnost použít donucovací prostředky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Vondrášek

Policii kontrola chování lidí, které dříve bylo běžné, podle Vondráška netěší. „Radost z toho nemám ani já, ani mí kolegové. Každého policistu baví víc honit pachatele trestné činnosti, dbát na dodržování dopravních předpisů, zabývat se nelegální migrací, ale je to už rok, co se musíme starat i o to, zda jsou dodržována krizová opatření vlády a mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví,“ krčil Vondrášek rameny.

„Ta doba je, promiňte mi, pitomá. Není to sen o práci policistů, ale policie si nemůže vybírat. Policisté z toho nemají o nic větší radost než všichni ostatní,“ zopakoval Vondrášek, který zdůraznil, že policista nemůže přehlížet za žádné situace jakékoliv protiprávní jednání. „Musí ale vždy zvolit takovou cestu, která je nezbytně nutná k dosažení účelu,“ dodal, že by policie měla zasahovat na principu přiměřenosti.

I když z pohledu internetu to vypadá, že lidé opatření nedodržují a policii se při kontrolách vzpouzejí, není tomu tak. „Denně provedeme kolem sta tisíc kontrol. Zjistíme dva a půl až tři tisíce přestupků denně, z toho pětinu vyřešíme v příkazním řízení. Z těchto čísel naprosto jednoznačně vyplývá, že naprostá většina lidí v České republice se snaží opatření dodržovat a chápe jejich smysl,“ uvedl.

„Samozřejmě se tu a tam policie musí na ulici hádat s lidmi, kteří opatření nechtějí dodržovat. My to prostě vnímáme tak, že pomáháme s bojem proti pandemii covidu a že dodržování opatření je v tuto dobu nutné,“ zdůraznil náměstek policejního prezidenta.

Sociální sítě nedávno obletěl příběh, kdy policisté zaklekli mladíka bez roušky v Českých Budějovicích, který vzbudil mnoho emocí.

O tomto zákroku si Vondrášek zjišťoval detailní informace a rozhodl se veřejnost seznámit s tím, jak skutečně celý příběh probíhal: „Na náměstí Přemysla Otakara II. popíjelo několik desítek mladých lidí, někteří házeli petardy. Chtěli podle mě vyvolat konfrontaci s policií. Skupina lidí nerespektovala výzvy policie. Dotyčného muže pak vyzývala, aby si nasadil respirátor, ten sdělil, že má zdravotní problémy, k tomu příslušné dokumenty nepředložil, nechtěl předložit ani občanský průkaz,“ líčil Vondrášek.

Poté mladíka policie vyzvala, aby se nevzdaloval z místa, aby s ním mohla provést úkony, na nic však nereagoval. „Neuposlechl pokyn policistů, i když je k tomu podle policejního zákona povinen. Pak došlo k použití donucovacích prostředků, na což byl upozorněn, pokud nebude spolupracovat,“ doplnil.

Policie podle něj jednala s klidem. „Povídání s mužem trvalo více než deset minut. Bylo to dovedené do krajnosti, protože ten člověk s námi absolutně nespolupracoval,“ hájil své kolegy Vondrášek. A záběrem dodal: „Já úplně odmítám, že by policie neměla možnost vyzvat osobu, použít donucovací prostředky a zajistit,“ sdělil, že jde o zákonná oprávnění, která policie skutečně využívá pouze v případě, že musí. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …