Policejní odborář po konci Lessyho: Máme strach o naše rodiny

30.08.2012 7:08

Předseda Unie bezpečnostních složek ministerstva vnitra Zdeněk Buřič vystoupil ve středečním pořadu České televize Události, komentáře. Stejně jako řada ostatních diskutérů zde komentoval sesazení policejního prezidenta Petra Lessyho. Toho bezpečnostní odbory vždy podporovaly a nyní bylo patrné, že jsou z jeho konce frustrovaní.

Policejní odborář po konci Lessyho: Máme strach o naše rodiny
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Policejní odborář Zdeněk Buřič v pořadu Hyde park

„Ve věci odvolání Petra Lessyho počkáme na výrok nezávislého soudu, ale dnes nevěříme, že by mohlo být motivováno jinak, než politicky,“ okomentoval policejní odborář středeční pád policejního prezidenta.

Rovněž oznámil, že na základě odvolání Lessyho a celkové atmosféry, která kolem něj vznikla, se bezpečnostní odbory rozhodly zrušit protestní akci „Upír“. Tu policisté plánovali na den krajských voleb a chtěli při ní hromadně odejít  darovat krev, což je jednak pro policisty jediný legální způsob opuštění pracoviště, a jednak by tím mohli metaforicky vyjádřit, jak policie krvácí.

„Na základě toho, že i mě dnes bylo esemeskami vyhrožováno, že budu dalším, po policejním prezidentovi, uznali jsme, že nebudeme vystavovat další policisty riziku toho, co se dnes stalo policejnímu prezidentu Lessymu. Proto rušíme akci upír,“ řekl k tomu předseda Buřič v ČT.

Ve zmíněných výhružných esemeskách je podle něj výslovně uvedeno, že je další na řadě po Lessym, a že se postarají o jeho odvolání od policie. Celou věc prý Buřič bude řešit trestněprávní cestou.

Na dotaz moderátorky, zda by právě policisté neměli mít odvahu riskovat své zabezpečení v zájmu principů, kterým slouží, odpověděl:  „Přísahali jsme, že za občany této země i položíme život, ale myslím si, že je zbytečné riskovat ve chvíli, kdy to nemá žádný smysl.“ Odvaha podle něj končí tam, kde končí hranice možností. „Jestliže to ohrožuje naše rodiny, tak nemáme zájem nadále riskovat.“

Podle něj lze skutečně mít obavy o občanský život a zabezpečení obživy. „To by se mohlo komukoliv z nás stát.“ Proto bezpečnostní odbory ruší akci upír a připravují další akce. „Tentokrát budou spíše trestněprávní a budeme doufat, že v ČR ještě existuje alespoň svobodná justice,“ věří odborář Buřič.

Ohledně nově jmenovaného policejního prezidenta Martina Červíčka se nechtěl příliš vyjadřovat. „Nevím, jestli nový policejní prezident Červíček je zárukou nestrannosti policie. Ale rozhodně pro mě není zárukou to, že mi chodí takové esemesky a že řadovým policistům je vyhrožováno.“


 

reklama

autor: jav

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…